Детска градина „Радост“ в кв. Устово отбелязва 70 годишнина

Детска градина „Радост“ в кв. Устово отбелязва 70 годишнина

На 70 години става ДГ „Радост“ в кв. Устово. Това е една сериозна годишнина, която заслужава да бъде отбелязана подобаващо, каза директорката Донка Русинова. Затова ръководството и персонала на детското заведение е подготвило специален празник за децата – на 13 май. На 14 май малчуганите ще покажат своите знания и артистични умения пред смолянчани с внушителен концерт – спектакъл.

Спектакълът е под надслов „Вълшебния мед“. Идеята е, че медът лекува не само болежки, а просвещава ума, сгрява с обич сърцето, а ръцете дарява с добри дела, каза още Русинова.

Днес в ДГ „Радост“ се възпитават 157 деца – умни, знаещи и можещи. От 39 човека се състои персоналът, който ги обгрижва. „Младите колеги, които идват при нас, разбират че не е толкова страшно да си детски учител. Влизат с притеснение и страх, но с времето установяват че това е тяхното призвание. Искаме да вкараме млади хора, защото децата ги обичат, да ги мотивираме, да ги квалифицираме“, каза директорката Донка Русинова.

Детската градина разполага с две сгради, физкултурен салон, езиков и ресурсен кабинет. Дворът е просторен, но срещат трудност в опазването на съоръженията от външни посетители. „Водим преговори за видеонаблюдение и смятаме, че по този начин обстановката ще се подобри“, каза директорката Донка Русинова. Тя добави, че се влагат много средства по различни проекти и програми за облагородяване на дворното пространство, за да се осигури нужната безопасност за децата.

Последният ремонт на детското заведение е правен през 2010 година, когато са подменени покривите на двете сгради. Преди това през 2008 – 2009 година, благодарение на съвместен проект на община Смолян и японското правителство са ремонтирани санитарните възли и е сменена дограмата. Отново по различни проекти всички учители имат възможност да ползват новите технологии и да правят образователния процес по-интересен за децата. Остава обаче въпросът със санирането на сградата. „Имаме уверението на община Смолян, че и това ще се случи“, добави директорката.

Донка Русинова е директор на ДГ „Радост“ от април 2018 г. преди това е била детски учител в същото детско заведение – повече от 30 години, от 1987 година. За нея работата с деца е истинско предизвикателство и е много зареждащо.

Вирни се горе