Депутатът Петър Кадиев /АБВ/: „Договаряхме възможности за бизнес сътрудничество с Виетнам”

Депутатът Петър Кадиев /АБВ/: „Договаряхме възможности за бизнес сътрудничество с Виетнам”

„Имам амбицията да си върнем старите пазари, които България имаше със страни като Русия, Виетнам, Казахстан, Молдова. В рамките на един месец проведох разговори с посланика на Виетнам Ле Дък Лиу. Заедно с него стигнахме до заключението, че можем да възродим бубарството в България”, каза депутатът Петър Кадиев, който е опълномощен от българска страна да ръководи преговорите за сътрудничество с Виетнам.

Миналата седмица делегация от азиатската страна бе на посещение в България. Програмата им е била много наситена и разнообразна. Първата среща е била в Министерството на земеделието и храните. Там били посрещнати от зам.-министъра Цветан Димитров, който обещал да съдейства за съвместното сътрудничество с Виетнам.

Делегацията се е запознала и с парламентарната група на АБВ в Народното събрание, като ченове от нея са отбелязали, че познават лидера Георги Първанов от неговите посещения във Виетнам по време на президенските му мандати.

Проведена е среща в Аграрния университет в Пловдив, където ректорът проф. Димитър Греков показал на гостите лабораторията по бубарство, както и сортовете черници, част от които могат да виреят и в Смолян и Родопите. „От срещата стана ясно, че бубарството може да се развива и в нашия, Родопския регион и да бъде добра алтернатива за хората, които желаят да се занимават с този отрасъл”, каза депутатът Петър Кадиев.

В Ловеч на виетнамската делегация е била представена презентация за възможностите за взаимно сътрудничество в областта на бубарството от инж. Петър Петров – ръководител на проекта „Стандарт Стара планина”. „Стана ясно, че преди 25 години в България са се произвеждали 1 500 тона сурови пашкули, а страната е заемала 8-о място в света и първо в Европа в областта на бубарството”, посочи Кадиев.

По време на посещението си в България виетнамската делегация е разгледала и две винарски изби – едната в пазарджишкото село Карабунар, а другата в Мелник, и са се запознали с пълния цикъл на производство на виното. „Виетнам няма ресурс за отглеждане на лозя и производство на вино. Държавата внася този продукт. Ако сътрудничеството ни се задълбочи, България би могла да изнася вино и за азиатската държава”, каза Кадиев.

В Мелник гостите са имали възможност да опитат и домашно приготвени български специалитети. Депутатът посочи, че им е подарил смилянски фасул и мурсалски чай. „Обясних им, че качествата на тези продукти са отлични и ако изявят желание, биха могли да купуват от нашите производители”, посочи още Петър Кадиев.

След визитата на виетнамската делегация в България се очаква тяхното решение и подписване на Споразумение за бъдещо сътрудничество между двете държави.

Вирни се горе