Депутатът от БСП Дора Янкова прави интернет допитване за проблема с липсата на аптеки

 Депутатът от БСП Дора Янкова прави интернет допитване за проблема с липсата на аптеки

Десетки села в област Смолян са без аптеки, а в областния град липсва и денонощна. Депутатът от БСП Дора Янкова открива интернет допитване до местните жители относно търсене на варианти за решаване на проблема с липсата на аптечно обслужване в множество села в планинската област. Това бе съобщено на пресконференция днес на областното ръководство на БСП. От левицата посочват редица забравени и изоставени села в региона, в които хората са без кмет, полицай, лекар, междуселищен транспорт и аптека. Най-драстично е отношението в Община Смолян, където има толкова много населени места без кметски наместник, коментира Дора Янкова, предаде БТА. Чрез интернет допитването депутатът провокира граждански диалог и мнения преди второто четене и приемане на законопроекта за промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Очакванията са хората да споделят идеи и варианти как да се преодолее недостигът на аптеки в малките населени места. Дора Янкова предлага да се създаде национална интернет платформа, в която да се включат всички действащи аптеки с адреси, координати и работно време. Според народния представител държавата трябва да намери решение за гарантиране на достъпа до фармацевтична услуга.

От БСП ще настояват пред Община Смолян да се назначат всички 37 кметски наместници, предвидени в структурата и числеността на Общинската администрация. През миналия мандат Общината съкрати кметските наместници и десетки села бяха обслужвани административно от кметовете на съседни населени места.

„Статутът на кметските наместници в община Смолян се неглижира, не се заплаща по достойнство и на изборните кметове.“ Това обяви на пресконференция днес депутатът от БСП Дора Янкова. „Постарах се миналата седмица да направя справка в Министерството на финансите, тъй като бяхме на политическа среща при кмета с г-н Гавазов. Кметът ни сподели: „Много съм зле, 900 лева ми се полагат за ФРЗ (фонд работна заплата – б. а.) и нямам възможности и финансов ресурс да назнача хора, на които да давам достойно заплащане. В това число сподели, че в тези 900 лева са и осигуровките.“- съобщи народният представител от левицата.

Според тази информация кметовете на населени места до 500 жители имат право да получават заплата 1014 лева. В сумата не са включени осигуровките, т. е. осигуровките държавата ги гарантира допълнително. Заплатата на кмет на населено място от 500 до 2500 жители – 1268 лева. Заплатите на кметските наместници по класификатора са 913 лева и върху тях – осигуровки. Държавата е осигурила нелош финансов ресурс поне за статута на кметските наместници, заяви Янкова и припомни, че съгласно решение на Общинския съвет тяхната бройка е 37.

Ето линк към пресконференцията:

https://youtu.be/eqXdn_BAGWY

Вирни се горе