Ден на отворените врати на Смолянската професионална гимназия по туризъм

Ден на отворените врати на Смолянската професионална гимназия по туризъм

Бъдещи и настоящи топ готвачи и бармани демонстрираха тънкостите на професията

Кулинарни шедьоври, качество, стил и професионализъм посрещнаха ученици, родители и граждани в традиционния Ден на отворените врати на Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство. Ръководството на учебното заведение организира тази проява, за да представи специалностите за новата учебна 2019 /2020 година. На държавния си изпит по практика, дванадесетокласниците показаха как са усвоили тънкостите на готварството и барманството по време на обучението им. «Изключително професионално са се справили. Те приготвиха по два ассортимента от своето меньо и великолепно го презентираха. Дегустиращите са най-големият критерий, посочи директорката Антоанета Караджова-Колева. И се оказа права, всички чиниии в края на презентацията останаха празни.

Любомира Хаджиева, която спечели национален приз за «Най-добър млад готвач» показа техниката за сервиране и дегустация на вино. Бивш възпитаник на Гимназията и топ барман Николай демонстрира как се приготвят коктейли. В същото време пред всички професионалните готвачите шеф Паскалев и шеф Бузалов приготвяха азиатска кухня. Седмокласници и осмокласници от други училища се запознаха с възможностите за професионално образование. Директорката на гимназията Антоанета Караджова по интересен и забавен начин представи професиите, специалностите и преподавателите на учебното заведение. Всички те , като добър екип от специалисти, подготвят кадрите в сферата на туризма по професиите «Ресторантьор», «Хотелиер» и «Строителен техник». Също те, дават професионален старт на бъдещите бармани, сервитьори и готвачи, които стават все по- желани от туристическия бранш и започват работа веднага като завършат, дори и преди това.

Родители и ученици споделиха искрени впечатления защо са избрали Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство. Те подчертаха, че всички резултати, които постигат учениците в своята учебна дейност, се дължат на професионалния екип от високо квалифицирани преподаватели , с които училището разполага. В момента навсякъде се търсят кадри в сферата на туризма. Собственици на заведения търсят готвачи, сервитьори и бармани. Това е професия, която ти дава професионална реализация веднага след като я завършиш, посочиха родители. Може би това е и една от най-важните причини, за да се насочат завършващите седми и осми клас ученици към тези професии. Беше представена и специалността “Строителен техник”. Всички опитаха от приготвените с майсторство от възпитаниците на училището вкусотии и безалкохолни коктейли. Те са бъдещите топ бармани, готвачи и хотелиери.

Всички си тръгнаха удовлетворени от посещението си, а този Ден им поднесе една незабравима емоция, както и правилен избор на професия.

Вирни се горе