Дъждове до началото на юли

Дъждове до началото на юли

След обяд в неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява дъжд – предимно слаб, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Вятърът ще бъде слаб от запад, само по поречието на Дунав до умерен. Максималните температури ще са между 20° и 25°, в Софийско около 19°.

Над планините ще бъде облачно, по високите части мъгливо. През деня на много места ще превали дъжд. Възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде до умерен от запад-северозапад. Дневна температура на 1200 метра около 13°, на 2000 метра около 7°.

По Черноморието ще се задържи облачно и на места ще превалява дъжд. Вятърът ще бъде слаб от запад. Максимални температури 20-22°. Температурата на морската вода е от 18° по северното до 22-23° по южното крайбрежие. Вълнението на морето 1-2° бала.

През нощта преваляванията ще спрат, а облачността над много райони ще се разкъса и намалее.

В понеделник преди обяд ще има разкъсана облачност, на много места ще преобладава и слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд. Възможно е и да прегърми, главно в североизточните райони от страната. Дневните температури слабо ще се повишат спрямо днес и максималните ще бъдат между 22 и 27°, в София около 22°.

Над планините ще има значителна облачност, а високите части често ще са в мъгла. Ще има и превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен северен, след обяд северозапад вятър, който ще започне да се усилва. Максимална температура на 1200 метра 17-18°, на 2000 метра 9-10°.

По Черноморието преди обяд ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали краткотраен дъжд. По северното крайбрежие е възможно и да прегърми. Максимални температури между 21 и 25°. Температурата на морската вода е от 18° по северното до 22-23° по южното крайбрежие. Вълнението на морето 1-2° бала.

До края на този и в началото на следващия месец времето ще остане влажно. Ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България и умерен вятър от запад-северозапад. Във вторник максималните температури ще бъдат между 22 и 27°, през следващите дни слабо ще се повишат, но в районите с интензивни валежи ще остават по-ниски.

Вирни се горе