Даниела Пазвантова: „Благодарна съм на „Арексим Инженеринг“, че ми подаде ръка, позволи ми да се уча, развивам и ме изгради като професионалист“

 	Даниела Пазвантова: „Благодарна съм на „Арексим Инженеринг“, че ми подаде ръка, позволи ми да се уча, развивам и ме изгради като професионалист“

Даниела Красимирова Пазвантова в момента изпълнява длъжността „Ръководител на отдел Качество“ в „Арексим Инженеринг“ ЕАД. Професионалният й опит е изграден изцяло в тази компания.

Започва работа в „Арексим“ през пролетта на 2005 година. Няколко месеца преди това се дипломира в „Техническия университет“ в град София. И въпреки възможността да остане в столицата, тя предпочита да живее и работи в Смолян. „Няколко месеца проучвах възможностите за работа в местните предприятия, но навсякъде казваха, че в момента няма работа, особено за хора без опит. Дори не искаха да проведат интервю с мен или да проверят дали имам някакви знания, камо ли да ми дадат шанс да покажа какво мога. Отивайки на интервю в „Арексим“ очаквах същото. Още повече, че компанията изглеждаше на световно ниво и в нея работеха най-добрите специалисти в региона. Дори се говореше, че без „връзки“ е невъзможно да започнеш работа там. Оказа се обаче, че в „Арексим“ се прилага съвсем различен подход към хората. И този подход бе проекция на отношението и разбирането на собственика на компанията Кирил Асенов“, разказва Даниела.

„Не бях срещала толкова ерудиран и доблестен човек, който не дели хората на „класи“, а се интересува от способностите им и желанието им да работят и да се развиват. Именно заради това отношение, служителите даваха най-доброто от себе си, за да оправдаят гласуваното им доверие“, казва младия специалист.

Ръководител на отдел Качество през 2005 година е Коста Начев, който дава шанс на Даниела Пазвантова да започне работа. Жест на доверие, който тя никога няма да забрави. „Започнах от най-ниското стъпало в йерархията на отдела по Качество – инспектор качество. Г-н Начев ми даде възможност паралелно да се уча и включвам и в работата със стандартите, по които „Арексим“ бе сертифициран – ISO9001 и ISO14001.

След това се занимавах с входящия контрол, като постепенно станах инженер качество, първо в производството, а след това връзка с клиента“, казва Пазвантова.

През 2008 година Даниела завършва магистратура по „Управление на качеството“ в ХТМУ-София, за което отново й помага „Арексим“. „Беше ми много интересно и особено полезно да придобия повече знания в сферата, в която реално работех. Тогава усетих, че това е „моята“ професия“, разказва пред екипа ни Даниела. „Когато работиш нещо с желание, искаш да учиш все повече, за да ставаш по-добър в съответната област, значи това е правилното място за теб“.

От 1-ви Юни 2013 е повишена на сегашната длъжност, като й гласуват доверие за пореден път, както собственика на предприятието, така и управителя – Красимир Трифонов. „Благодарна съм на „Арексим Инженеринг“, че ми подаде ръка, позволи ми да се уча, развивам и ме изгради като професионалист“, споделя с голямо уважение и респект Даниела. „В много области е трудно да намериш „готови“ кадри, затова трябва да откриеш подходящите и да ги обучиш. Повечето фирми търсят „специалисти“, а „Арексим Инженеринг“ е компания, която ги изгражда“, допълва тя.

„Важното за мен е, че работя с хора, които имат желание да се обучават и развиват, полагат усилия и дават най-доброто от себе си за постигане на добрия резултат. Именно тези са „подходящите“ служители. С такъв екип се работи много приятно и резултатите не закъсняват. Но това се постига с много доверие и подходящо отношение към хората. Когато нещата са двустранни, тогава се постига успех. Сега се опитвам да следвам същия пример – да давам шанс на знаещите и можещите, като това се определя чрез съответните интервюта и тестове. Тези, които са най-мотивирани и придобият съответните компетенции, се развиват и вървят напред. Над 70% от служителите в отдела по Качество са достигнали по-висока позиция, развивайки се стъпка по стъпка. Това е тенденция, която се наблюдава в цялата компания“, казва специалистът.

„Арексим“ е една от първите фирми в региона, сертифицирана и по двата стандарта – ISO9001 и ISO14001. Като в края на ноември 2005г., фирмата разполагаше с т.нар. Letter of conformance, с което бе удостоверено съответствието й и покриването на изискванията за производство на продукти съгласно ISO/TS 16949 (стандарта, касаещ изискванията за производство и осигуряване на качеството в автомобилната индустрия). В момента „Арексим Инженеринг“ ЕАД разполага с електронна интранет базирана система за управление на качеството т.нар. ARQUS (Arexim Quality System). В основата на изграждането й е предходния мениджър качество Светла Трифонова. „Непрекъснатото подобрение е в основата на развитието на всяка компания, затова в момента надграждаме системата, като разработваме нови модули и допълваме текущите“, допълва Даниела. „С радост мога да кажа, че „Арексим Инженеринг“ ЕАД има реална и работеща система за управление на качеството. Това не са процедури и инструкции, които се показват по време на ОДИТ. А реални документи, съществуващи в системата, които служителите познават, ползват и развиват. Щастлива съм, че това е разбирането и на топ-мениджмънта, което реално се транслира до всички нива в компанията. Следващите няколко месеца ни предстои подготовка за преминаване към новата версия на стандартите ISO9001:2015 и ISO14001:2015, които бяха публикувани само преди няколко седмици“, посочва Пазвантова.

„Арексим Инженеринг“, покриващ изискванията на световните компании

Работейки с компании, които са световни лидери, както в автомобилостроенето, така и в електротехниката и електрониката, „Арексим Инженеринг“ ЕАД се стреми да отговори на високите изисквания, осигурявайки качествен продукт, доставен на време. Клиентите виждат в нас един високотехнологичен и надежден партньор, а ние полагаме усилия да затвърдим позициите си. За тази цел се използват методи и философии познати в цял свят, като Kaizen (една от практиките за непрекъснато подобрение), Statistical process control ( статистически методи за управление на процеси), Failure Modes and Effects Analysis (методология за анализ на потенциалните проблеми още преди дизайна на шприцформата и производството на продукта, както и определяне на съответните действия за преодоляването им), Control Plan (идентифициращ специфичните контролни точки, по които производителят осигурява качеството на процеса и продукта), Measurement systems analysis (анализ на измервателната система, идентифициращ компонентите на вариарция в измерванията), 8D, Root cause analysis (метод за решаване на проблеми, идинтифицирайки коренната им причина, както и предприемане на коригиращи и превантивни действия), Ishikawa diagrams (брейнсторминг техника за идентифициране на възможните причини за даден проблем) и други.

„Арексим Инженеринг“ЕАД разполага с 3 лаборатории по качество, като сме в процес на завършване и на четвърта. Оборудвани са с високотехнологична измервателна техника, благодарение на която можем да отговорим на всички клиентски изисквания. Поради спецификата на работата, повечето от специалистите в отдела са обучени и изградени тук.

„Гордея се с екипа си и с удоволствие им предавам моите знания и опит. Непрекъснатите обучения са заложени във фирмената ни програма за развитие на човешките ресурси във всички звена и това е най-добрия начин за създаване на квалифицирани кадри“, каза в заключение Даниела Пазвантова.

Вирни се горе