Дългогодишният журналист Славка Радичева е „Дарител на 2019 г.“ на Регионалния музей в Смолян

   Дългогодишният журналист Славка Радичева е „Дарител на 2019 г.“ на Регионалния музей в Смолян

Дългогодишният журналист Славка Радичева е „Дарител на 2019 г.“ на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, предаде радио “Фокус”. Тя бе наградена с почетен знак и дарителска грамота заедно с още 11 дарители на церемония, посветена на Международния ден на музеите от директорът на Музея в Смолян Таня Марева.

Тя заяви, че по всеобщо мнение, Радичева е избрана за дарител на годината 2019. От нейно има е постъпило дарение на ценна историческа колекция от над 20 броя, съдържаща автентични предмети, документи и оригинални снимки на Петър Радичев – участник в Първата световна война и 437 авторски фотографии, негативи, стъклени плаки и документи на фотографа Димитър Петров Радичев.

„Славка Радичева беше човекът, който провокира фамилия Радичеви да предостави уникални свидетелства за терзийството в рода й, шевни машини и други предмети, уникални снимки, много документи. Благодарим за нейния ентусиазъм да дава и дава все повече. Оценяваме нейния жест, защото знаем, колко трудно е да се разделиш със семейни реликви и да споделиш своите лични истории с обществеността“, заяви Таня Марева.

Дарителят на годината Славка Радичева също изказа своята благодарност за оценката на Регионалния исторически музей – Смолян към нея. Тя заяви, че е продължила традицията на своя род, които винаги са били обществено активни хора и с отношение към родолюбивите инициативи. „Това е било така както в село Момчиловци, откъдето са тръгнали, така и по късно в Смолян, където баща ми се изявява като фотограф-художник, който дълги години запечатва всички събития случващи се в общината. Смятам за съвсем естествено да продължа това тяхно родолюбиво отношение към родния край и смятам, че всеки българин трябва да има отношение към паметта на нацията и народа и да даде своята малка частица за опазването им и на тяхната историческа памет“, каза още Славка Радичева.

Вирни се горе