Д-р Стефан Райков - известен неврохирург стана доброволец в Ковид отделението в болницата в Златоград

Д-р Стефан Райков - известен неврохирург стана доброволец в Ковид отделението в болницата в Златоград

Д-р Стефан Райков, известен неврохирург в Пловдив стана доброволец в Ковид сектор на отделението по Вътрешни болести в болницата в Златоград. Там в момента се лекуват около 20 болни, но тежки случаи няма. За тях се грижат двама лекари д-р Хаджиминев и д-р Пехливанова. От вчера към екипа се е присъединил и д-р Стефан Райков, водещ неврохирург, който е родом от Смолян. Той ще работи като доброволец две седмици, по време на своя отпуск. “Идвам да помогна на колегите по чисто хуманни причини”, коментира за SmolyanNews.com д-р Райков. Те се справят, но аз като родопчанин реших да се включа в борбата с коронавируса на първа линия, докато съм в отпуск, допълни известният хирург, който е и председател на Съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян. “И тъй като логистично, смолянската болница за сега се справя добре, реших да дойда в Златоград”, каза д-р Райков. По думите му той не се страхува от вируса, приема го нормално без излишна паника, и е категоричен, че сега е време да обединим усилията, да бъдем сплотени, а и призванието на лекаря е да помага на хората и да спасява човешки животи. Преди три седмици си е направил PCR тест, заради пътуване в чужбина, който бил отрицателен, но според него “това нищо не значи, защото утре може да не е така”.

Д-р Стефан Райков е завършил „Медицина” във Висш Медицински Институт – Пловдив (сега Медицински университет – Пловдив), магистър-лекар специалност „Неврохирургия”. Има Сертификат по „Здравен мениджмънт” от СА “Д. Ценов” – Свищов. Д-р Райков е автор и съавтор на 26 научни публикации.От 1990 г-1991г. работи като ординатор в ОРБ БМП „Хирургично отделение” – Смолян. От 1991г-1992г. е стажант-лекар в Tembisa hospital – Йоханесбург, ЮАР. От 1993г-1994г. е ординатор в ОРБ БМП „Хирургично отделение” – Смолян. От 1994г. до сега е републикански консултант, ординатор-неврохирург в УМБАЛ „Св. Георги” ЕАД – Пловдив. От 2010 до 2011 г. е зам.-председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Смолян. От 2011г.-2012г. заема поста Председател на съвета на директорите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян. От 2013-14.02.2014 г. отново е зам.-председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Смолян, а на 02.12.2014 д-р Стефан Райков отново става председател на Съвета на директорите на смолянската болница.

От болницата в Златоград благодарят на д-р Райков за безценната помощ в този труден момент, както и за грижите към болните от Ковид-19.

Вирни се горе