Д-р Калайджиев "Веднага щом има постъпления ще възстановим дейността"

Д-р Калайджиев "Веднага щом има постъпления ще възстановим дейността"

Директорът на МБАЛ Девин д-р Костадин Калайджиев

  • Д-р Калайджиев, защо се стигна до затваряне на болницата?

  • В последно време болницата в Девин стана печално известна в цялата страна с проблемите, до които тя беше доведене а и до нейното временно затваряне. От 2005 – 2006 г. болницата започна да трупа задължения. Причините за това са неправилно управлени на менъджера на болницата, в следствие на коята тя ежемесечно увеличи своите задължения. Общинският съвет през това време не проявява достатъчен контрол на ръководството на болницата и в края н апериода – 2009 г. когато става смяната на управлението болницата завършва с едно задължение от 820 000 лева. От 2009 г. болницата е поета от т.нар. Софийска бригада. Те започват да управляват болницата тогава вече и с нов ОбС и ново общинско ръководство. За година и половина управление дългът на болницата нараства на 1,8 млн. лева. задължения. От октомври м.г. директор на здравното заведение съм аз – от около девет месеца.

  • В какво състояние заварихте болницата?

  • Заварих болницата в крайно тежко състояние, много отделения не работиха, задълженията бяха много големи. Кредиторите бяха завели много дела. Ние нямахме никакъв финансов ресурс за извършване на каквато и да е било лечебна дейност. Веднага започнахме преговори с по-големите кредитори за евентуално разсрочване на тези задължения, за временно вдигане на заполине, за връщане на част от сумите, които ни бяха отнемани чрез съдебен ред и искам да благодаря на д-р Кехайов, защото имахме задължения към неговата фирма, че той повече от 50% от това, което той вземаше като запор ни бе връщано да може да възстановим лечебната дейност. В началото на годината с дейното участие на Общинското ръководство, областния управител направихме едно събиране със основните кредитори, на което след споразумение бе вдигнат запора за период от 3 месеца. През този период болницата получаваше всички средства, които заработи от здравната каса. През това време тя започна да стъпва на крака, възстанови дейността си, заработвахме добри суми – около 100-150 000 лева. Успяхме да се разплатим с много от кредиторите. Но този момент за съжаление свърши. Дойде 1 април и вследствие на неизпълнение на споразумението, болницата отново беше в състояние на запорирани банкови сметки. През този период в болницата не постъпваше нито лев отникъде. Само едно изключение Общинския съвет на своя сесия ни педостави 50 000 лева в началото на м. април, с което разплатихме част от задълженията и председателя на ОбС лично даде 10 000 лева за издръжка на болницата. От 1 април до 1 юли – 3 месеца болницата е съществувавар със 60 000 лева. Дневният разход на здравното заведение е около 3 000 лева. Ние нямахме средства да купуваме лекарства, консумативи, хлрана и персонала не е получавал заплати. В случая не е важно работните заплати, а това че нямаме с какво да лекуваме пациентите. Персонала искаше да ги освободя по един член, по който ако не се дават заплати два месеца могат да отидат на бюрото по труда, за да получават някакви пари. Аз ги помолих да излезнат в неплатен отпуск, като се надявам през това време да постъпят пари и да заработи болницата.

  • А какво стана с пациентите?

  • През тези дни не сме спрели да обслужваме пациентите, които са хоспиталиризани в болницата и в същото време преустановихме приема на нови пациенти. Това доведе до протести на хората, защото ние обслужваме три общини с около 30 000 души население в труднодостъпен планински район.

Бях атакуван от различни организации и лица, че това мое решение е безотговорно, аморално и дори видяха политически привкус. Искам да кажа, че освен в комсомола по задължение, в друга политеческа партия не съм членувал.

  • Какво ще стане оттук насетне?

  • Ние продължаваме да се надяваме че нещата около болницата в Девин ще се развият благоприятно. Че продажбата на част от СПА хотел „Орфей” ще се извърши и ще постъпят пари. Веднага щом има постъпление болницата ще отвори врати и ще възстанови своята дейност.

Вирни се горе