Д-р Ангел Кунчев: Имунизациите не причиняват увреждания

Д-р Ангел Кунчев: Имунизациите не причиняват увреждания

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че имунизациите не могат да причинят увреждания. Той коментира опасенията на български майки на семинар за ваксините в Хисаря.

Друг мит, свързан с ваксините е, че те натоварват имунната система. Д-р Кунчев е категоричен, че родителите не могат да бъдат спокойни, че детето им няма да се зарази с дадено заболяване, тъй като било изчезнало от съответната държава.

Дори болестта да не е констатирана от десетилетия в страната, тя може да се появи отново от чужбина.

Поредният 14-и случай на морбили у нас през последната седмица доказва това, казва доктор Кунчев.

По думите му десет години в България не е имало заболял от морбили. Последиците от болестта са фатални като например загуба на слух.

В 15 от страните в ЕС ваксините не са задължителни. Една от тях е Германия, където има случаи на морбили.

Едва едно на 1 милион деца има алергична реакция след каквато и да е имунизация, обяви на семинара за ваксините националният консултант по неонатология доцент Ралица Георгиева.

Според нея твърденията, че вследствие поставянето на ваксина дете може да развие аутизъм, не са доказани.

Неблагоприятните реакции след имунизация са леки, а усложненията изключително редки, казва доцент Георгиева.

Обикновено детето е с повишена температура до третия ден след ваксинирането.

Според специалистите, дори и години да няма случай на дадена болест в определена държава, имунизациите трябва да продължат. Изследванията показват, че в противен случай заболяването може да се появи отново и е много по- скъпо да бъде лекувано то и последствията от него, отколкото да се направи ваксина. Например, лечението на морбили в ЕС струва средно 350 евро докато ваксината е едно евро.

Вирни се горе