Д-р Андрей Кехайов: Вината за дефицита в НЗОК не трябва да се търси в лекарите и пациентите

 Д-р Андрей Кехайов: Вината за дефицита в НЗОК не трябва да се търси в лекарите и пациентите

Вината за дефицита в НЗОК не трябва да се търси в лекарите и пациентите, а в тези, които управляват системата. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Сдружение „Български лекар“ д-р Андрей Кехайов.

По думите му дори бюджетът на касата да бъде увеличен, той трябва да се изразходва за подобряване качеството на услугите и повишаване на заплатите на работещите в системата.

„Базов е въпросът за финансиране на здравната система и изобщо към момента в какво състояние се намира. Здравната система излиза извън контрола и всъщност не се подобряват нещата за тези, които работят в системата – нито за лекарите, нито за сестрите“, добави д-р Кехайов.

„Не трябва да търсим вината на ниво лекар-пациент, а по вертикалата – начинът, по който се управлява здравната система и нейната прозрачност“, каза още д-р Кехайов.

По думите му до края на годината трябва да се направи ясен разрез и публичност на бюджета – къде се изразходват средствата и къде се надвишава бюджетът. Относно източването на здравната каса чрез надписване на пациенти и лекарства, д-р Андрей Кехайов коментира, че всички институции трябва да понесат отговорност. По думите му голяма вина носи бившето ръководство на Българския лекарски съюз.

Вирни се горе