Д-р Андрей Кехайов: Голяма част от болниците са в практически фалит

 Д-р Андрей Кехайов: Голяма част от болниците са в практически фалит

Голяма част от болниците са в практически фалит. Това заяви пред радио „Фокус“ председателя на сдружение „Български лекар“ д-р Андрей Кехайов по повод протестите на лекари срещу новата методика за финансиране на болниците. Според него много от лечебните заведения у нас имат дългове, които са по-големи от наличните им активи.

„Трябва да се подходи професионално, тъй като в момента не се работи сериозно и отговорно по това да се отчетат обективните потребности по региони, да бъде направена такава здравна карта от потребност от лечебни заведения и да бъдат отчетени проблемите с човешките ресурси“, подчерта д-р Кехайов. Според него, на фона на очакваните промени в Закона за здравното осигуряване все повече и повече системата се нуждае не от това някой да прокара просто законодателна промяна заради самите текстове, а от това да се каже точно в каква ситуация се намира здравеопазването и кои са спешните мерки за излизането от тази ситуация.

Д-р Андрей Кехайов каза още, че намаляването на средствата за болнична помощ ще доведе до допълнително объркване и задълбочаване на хаоса в здравната система и това ще доведе до невъзможност на някои лечебни заведения да осъществяват определени дейности.

Вирни се горе