Четирима млади мениджъри поеха управлението на Областна администрация Смолян за един ден

Четирима млади мениджъри поеха управлението на Областна администрация Смолян за един ден

И тази година Областна администрация Смолян с голямо удоволствие прие предизвикателството и се включи в деветнадесетото издание на инициативата „Мениджър за един ден“. Четирима ученици от ЕГ „Иван Вазов“ – гр. Смолян, ППМГ „Васил Левски” – гр. Смолян и СУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив поеха ръководството на институцията днес. Петя Качакова от 9 клас в Езикова гимназия „Иван Вазов“ бе областен управител, Величко Палагачев от 9 клас в Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски“ зае поста заместник-областен управител, а Ивана Лазарова от 11 клас в Езикова гимназия „Иван Вазов“ ръководи Дирекция „АКРРДС“ . Димитрия Стаменова от 11 клас в СУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив бе главен счетоводител.

Изпълняващият длъжността областен управител Андриян Петров приветства участниците и им разясни основните задължения и правомощия на институцията, съгласно българското законодателство. Той запозна младите мениджъри с управленската визия на областния управител Недялко Славов, политическите приоритети, реализираните до момента, изпълняващи се и в ход на подготовка инфраструктурни проекти, както и цялостното отражение върху развитието на региона. Петров обърна специално внимание върху усилията в сферата на образованието, като приоритетна политика за Българското правителство на национално и регионално ниво, изразяващи се в цялостно модернизиране и подобряване условията в образователните институции, както и развиване на образователния процес. Изпълняващият длъжността областен управител запозна учениците и с дейността на администрацията в областта на културата, социалните услуги, туризма, спорта и всички обществени сфери, взаимодействието с граждани, общини, институции.

Инж. Момчил Караиванов – директор АКРРДС и Илияна Чейрекова-Бадьокова – главен счетоводител на Областна администрация Смолян, представиха пред младите мениджъри същността на своята работа в администрацията, основните си задължения и професионални отговорности.

Изключително любознателни и будни, Петя, Величко, Ивана и Димитрия задаваха своите въпроси, свързани, както с цялостната дейност на институцията, така и в частност със заеманите днес от тях длъжности. В края на работния си ден в Областна администрация Смолян, младите мениджъри получиха сертификати за участието си в инициативата на Junior Achievement Bulgaria. Изпълняващият длъжността областен управител Андриян Петров им благодари за проявения интерес към институцията, за активността и желанието да се запознаят със същинската работна атмосфера в държавната администрация. Той им пожела здраве и успехи, покани ги, след успокояване на епидемичната обстановка, да посетят лично Областна администрация Смолян, като отбеляза, че те вече са част от екипа. „Мениджър за един ден“ е сред най-популярните инициативи на Junior Achievement Bulgaria. Тя се провежда ежегодно в над 100 държави по целия свят. Инициативата дава възможност на млади хора да се запознаят с работата на висши държавни управници, утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот, като по този начин спомага за тяхното по-успешно професионално ориентиране и реализиране на все по-конкурентния пазар на труда.

Пандемията от COVID-19 промени начина ни на живот и виртуалните форми на общуване навлизат все по-осезаемо в ежедневието ни. Инициативата на Junior Achievement Bulgaria днес също протече в он-лайн формат, като акцентът на форума е качественото общуване и силата на думите. Независимо, че учениците нямаха възможност да присъстват физически в работната среда, то те се докоснаха и усетиха нейната атмосфера. Има и предимства в дигиталното общуване, сред които преодоляването на географски ограничения. Това разкрива нови възможности и разширява избора пред участниците в програмата. Днес ученик от Пловдив съпреживя един работен ден на главен счетоводител в Областна администрация Смолян без да се налага да пътува от единия град до другия.

Вирни се горе