Честита Нова година в храма!

 Честита Нова година в храма!

В първия ден на годината много тържествено и духовно силно бяха почетени два църковни празника – Обрезание Господне и св. Василий Велики с участието на архимандрит Висарион. Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия отслужи празнична света Литургия с Новогодишен молебен в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в смолянския квартал Устово заедно с предстоятеля на храма именика отец Васил Маджаров. Участие в богослужението взеха църковният хор с диригент Радка Чакърова и иподяконите Валери Здравчев, Иван Пешев и Илия Михайлов.

На Васильовден по традиция от именици бяха принесени за здраве и благоденствие много петохлебия и почерпки, които отец Васил освети с молитви.

Архиерейският наместник произнесе Новогодишното си послание към родопчани, в което заедно с благопожеланията за животворна 2019 година и укрепване на вярата и любовта има и напътствия как са живеем правилно по Божиите заповеди, за да сме здрави и добри, да се учим непрестанно на смирение и прошка, на вяра и милосърдие, на мир и любов, да се молим да ни бъдат простени съгрешенията, ако ги осъзнаваме и се разкайваме за тях. Защото е велика Божията милост и винаги може да ни помогне!

Вълнуващ беше моментът, когато архимандрит Висарион се обърна със специално пожелание към отец Васил и му честити именния ден. Той прочете молитва към покровителя му св. Василий Велики да го закриля през всички дни на неговия живот, да го напътства в църковното му дело и да му дава сили, да укрепява с любов семейството му. След това му подари голям нагръден Христов кръст, което предизвика просълзяване не само от свещеника, а и от богомолци. Архимандрит Висарион му пожела да носи този Кръст с достойнство, да служи вярно на Бога и Светия Престол. Трогнат, отец Васил благодари и пожела 2019 година да е мирна, здраве, весела, щастлива.

Негово Високопреподобие благодари на свещеника и църковното настоятелсто за поканата да отслужи първата св. Литургия за годината в тази храм. Поздрави за ангелогласното пеене църковния хор. Поздрави всички именици с пожелание за здраве и благополучие. Той преподаде на черкуващия се народ архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай с благопожеланието Божията любов и Неговата велика милост и общението със Светия Дух да бъдат с всички нас. И призова: „Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“

Росица Примовска

Вирни се горе