Чака ни снежна Коледа

Чака ни снежна Коледа

Очакват ни обилни снеговалежи. За това предупреждават от Гражданска защита.

По данни на НИМХ – БАН през следващото денонощие в по-голямата част от страната ще вали обилен сняг, по долното течение на река Струма и в югоизточните райони – интензивен дъжд.

След пладне и в източната част от Горнотракийската низина и по южното крайбрежие на морето дъждът ще премине в сняг. До края на деня снежна покривка ще се образува и в Южна България, а в Северна – тя ще се увеличи.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат към края на деня – между минус 10° и минус 5°, а максималните – между минус 3° и 2°, в Северна Българи до минус 5 – минус 6°, а в крайните югозападни райони и по южното крайбрежие на морето до 7°-8°.

В събота, след временно намаление на облачността, тя отново ще се увеличи и в западните райони ще завали сняг. Минимални температури между минус 5 и минус 10°, максимални – предимно между минус 2 и 3.

В неделя ще вали в цялата страна – предимно сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – дъжд; валежите ще са интензивни, възможни са поледици. Ще духа умерен вятър.

Минималните температури ще се повишат. В понеделник валежите ще спрат, облачността ще се разкъса, вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между минус 7 и минус 12°, максималните в повечето места – между минус 4 и 1 градуса.

Снежната покривка ще е около и над 10см. От гражданска защита допълват, че информацията е изпратена до областните управители и всички лица, имащи задължения по плановете за СНАВР за предприемане мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.

Вирни се горе