Бурята „Зорбас” се отправя към България

Бурята „Зорбас” се отправя към България

Жълт код за опасно време в югоизточните части на страната България

Днес е обявен жълт код за опасно време в югоизточните части на България, която попада в периферията на бурята „Зорбас”.

Мощният циклон „Ксенофон”, удари Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове.

Повечето острови в Егейско море са откъснати от света вече не само по море, но и по въздух. Очаква се 3/4 от територията на южната ни съседка да бъде засегната от циклона, информира NOVA.

Жълт код за силен вятър и обилни валежи е обявен за 11 области в страната. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Това е средиземноморски циклон, и друг път са минавали такива през България.

През Егейско море бурята ще тръгне към проливите. Най-тежкият ден откъм валежи у нас ще бъде утрешният”, обясни Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология.

Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология обявиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, където се очакват валежи до 25 л/кв.м. Два пъти по-големи количества дъжд и бурен вятър се очакват в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян .

В Югоизточна България валежите вече започнаха, очаква се там да се излеят сумарно около 50 л/кв. м.

След застудяването обаче ни чака хубаво време.

Максималните температури през октомври ще достигнат 28 градуса, а най-ниските ще са между минус 1 и 4 градуса.

През изминалите дни наводнения заляха полуостров Пелопонес след мощния циклон, който връхлетя страната. Проливните дъждове напълниха реките, а те разрушиха пътища и влязоха в къщите на хората.

Каламата е мястото, което първо посрещна ураганните ветрове. Плажът е заринат с донесени от вятъра предмети, крайбрежни магазини са унищожени. Тази нощ беше особено критична в района на Северен Пелопонес и района на Атина – заради наводненията бяха затворени основни магистрали.

Вирни се горе