БСП Смолян: Без политически чистки

 БСП Смолян: Без политически чистки

БСП: Ще си сътрудничим с КНСБ за повишаване на трудовите доходи

Основната ни грижа ще бъде подобряване на доходите на населението, заяви издигнатият от БСП за кмет на Смолян Стефан Сабрутев на инициираната от КНСБ среща на кандидатите за кметове и водачите на листи със синдикалния актив. Дневният ред на дискусията бе зададен от вицепрезидента на синдикатите Валентин Никифоров и регионалния лидер Тодор Капитанов. Те поискаха кандидатите за местната власт от всяка партия да представят своите приоритети в общинската политика по предварително зададени 8 въпроси. Главният принцип за работа в Общинската администрация ще бъде проявеният професионализъм, екипното начало и стриктното спазване на Етичния кодекс на служителите. След като се направи анализ на ефективността на сегашната структура, ще се избере оптимален вариант за повишаване качеството на административните услуги и дейности и ще се търсят резерви за повишаване на възнагражденията, бе отговорът на Стефан Сабрутев по първия въпрос. Председателят на БСП Смолян Милко Гавазов увери, че няма да се правят политически чистки за разлика от досегашната практика. Безспорно ще се търси ефективно управление след оценка на професионализма на кадрите на всяко работно място. Приоритет за БСП остава защитата на правата на социално слабите граждани.

Никакви културни институти и формации няма да се закриват, общината ще ги подкрепя в националните и международните им изяви и ще ги опазва като духовни символи, бе отговорът за съдбата на Родопския драматичен театър, Фолклорния ансамбъл „Родопа”, Духовия оркестър, Планетариума и институтите от Културния комплекс – музей, библиотека и художествена галерия. Много остро на дневен ред стои въпросът за условията на труд и модернизиране на оборудването им. Ще се търсят различни възможности за осигуряване на тяхното устойчиво съществуване, тъй като всички те имат специфичен статут и начин на финансиране. Като общинско предприятие Планетариумът би могъл да се превърне в научен и културен център с предлагане на повече услуги – интерактивни зали, кино, конферентен туризъм. Наложително е да се коригира ниското заплащане на неговите високо квалифицирани служители.

Кандидатите на БСП декларираха готовност веднага след изборите да започне разработване и сключване на колективен трудов договор на общинско равнище за работещите в учебните и детски заведения. Според Стефан Сабрутев решението за закриване на ученическото общежитие „В.Димитров” е взето прибързано. Той подчерта изоставането на професионалното образование от нуждите на бизнеса. В тази насока общината може да инициира постоянно действаща кръгла маса с работодателите и учебните заведения, за да се подготвят търсени от смолянските предприятия кадри. Във връзка с подобряването на достъпа до здравеопазване и социални дейности се отчита необходимостта от Дневен център за възрастни хора и Общински фонд за подпомагане на граждани, пострадали от бедствия, болести или социални проблеми. Предвиждат се и различни инициативи за тези, които са в неравностойно положение и особено осигуряване на трудова заетост за тази категория лица. Не е решен проблемът с обслужването на онкоболните в региона. Ако поеме управлението на общината, БСП ще засили социалния диалог с КНСБ за формиране на политики, свързани със социално-икономическите потребности на трудовите хора и населението. На периодични тристранни срещи между община, синдикати и работодатели ще се търсят решения за подобряване стандарта на жителите. Безспорен факт е, че през последните години Смолян е на водещо място по миграция и най-ниско заплащане – за промяна на този негативен факт ще сътрудничим регулярно с КНСБ, пое ангажимент Милко Гавазов. Протягаме ръка на всички политически сили, за да намираме заедно правилните решения за Доброто на гражданите, каза в заключение Стефан Сабрутев.

Вирни се горе