БСП избира лидер на партията

 БСП избира лидер на партията

Членовете на БСП избират лидер на партията. Това ще стане с пряко гласуване на симпатизантите на левицата. 5 са имената в бюлетината, но един от тях се оттегли и така в състезанието остават 4-ма.

Изборният ден започна нормално в 7 и ще продължи до 19 ч., съобщава БНТ.

На финалната права за доверието на социалистите ще се борят четирима кандидати. Това са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов. Георги Тодоров се оттегли от надпреварата.

Преди дни Красимир Янков и Валери Жаблянов заявиха, че се отказват от предизборната кампания заради съмнения за злоупотреби и призоваха за бойкот на вота.

Корнелия Нинова им отговори, че това няма да се случи, защото по-голямата чст от социалистите искат пряко да избират лидера на партията и аргумент за това те виждат във факта, че по време на предизборната кампания залите за срещи с избирателите са били пълни.

Кирил Добрев от своя страна пък призова за консолидация на партията срещу общия опонент, а именно ГЕРБ.

Социалистите днес ще гласуват в 1140 секции, ще има и подвижни урни, които ще стигнат до най-отдалечените места в страната. Ще гласуват с бюлетини, които имат сериозна защита срещу фалшификация. Бюлетините ще се събират в урни, които са непрозрачни.

За да бъде избран председател на БСП още на първия тур е необходимо да бъдат изпълнени две условия – да гласуват най-малко 50% от социалистите,, които имат право на глас, и повече от 50% от тях да са подкрепили 1 кандидат. Ако това не се случи, двамата събрали най-много гласове, ще отидат на балотаж, който ще се проведе следващата седмица.

Вирни се горе