Бранимир Ботев: Държавата да заяви ясно, че туризмът ще е приоритет

Бранимир Ботев: Държавата да заяви ясно, че туризмът ще е приоритет

Парите за реклама на България не са разходно перо от бюджета, а инвестиции в най-печелившата индустрия, заяви зам.-министърът

Държавата трябва да заяви много ясно, че туризмът ще бъде неин приоритет, каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на провеждащото се в Пампорово туристическо изложение “Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, цитиран от БТА.

Според него е недопустимо да не бъде приоритет една индустрия, която генерира 13,6 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Политиците трябва да разберат, че парите, давани за реклама на България и промотиране не са разходно перо от бюджета, а инвестиции в най-печелившата за страната индустрия, смята заместник-министърът.

Над 3,7 млн. чуждестранни туристи са посетили България през летния сезон, като увеличението в сравнение с 2013 г. е 5,7 на сто според данни, предоставени от МИЕ по време на форума. Приходите от международен туризъм за първите седем месеца на годината са 1,7 милиарда евро, отчитайки ръст от 3,6 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Над два пъти е увеличението на чуждестранните туристи, посетили страната ни през летния сезон с цел гостуване и 40 на сто ръст при пътуванията с цел бизнес, което според Бранимир Ботев е свързано със “сивия сектор” и нелоялната конкуренция в бранша, създавана от апарт хотели и затворените комплекси.

При чуждестранните туристи, посетили България с цел почивка и ваканция се наблюдава спад от 9,2%. Ръст от 5,7 на сто се отчита при гражданите от ЕС, пристигнали с туристическа цел, а 61% от потока от туристи в страната ни са от европейски държави.

Предстои изключително непредсказуем зимен сезон поради разместване на пластовете в туристическите среди в европейски мащаб, коментира Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД. Според него неминуемо и на българския туризъм ще се отразят събитията около Русия и Украйна.

Хотелиери в Пампорово не се ангажират с прогнози, но имат готовност за компенсиране на възможен спад от тези пазари с привличане на туристи от съседните балкански страни. Пампорово запазва непроменени през зимния сезон цените на лифт картите и основните услуги, въпреки поскъпването на електроенергията, допълни Мариан Беляков.

От Института за анализи и оценки в туризма прогнозираха над 10% ръст на посещенията на чужденци у нас през зимния сезон. Туроператори и хотелиери също очакват предстоящият зимен сезон да бъде по-успешен от миналия.

Вирни се горе