Бойко Борисов инспектира ремонтните дейности на пътя Пловдив – Асеновград

Бойко Борисов инспектира ремонтните дейности на пътя Пловдив – Асеновград

Министър-председателят Бойко Борисов призова за дебат за промени в Закона за обществените поръчки, които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания. Премиерът направи това при инспекция, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на започналите преди седмица ремонтни дейности на пътя Пловдив – Асеновград. Отсечката е известна като „пътя на смъртта”.

Борисов припомни, че цели две години са текли обжалвания на процедурите, което е спряло строителството. „Аз не съм доволен от това, че две години гинаха хора тук, заради тези безумни обжалвания на обществени поръчки. Този път вече щеше да е готов. От фирми – щатни обжалвателки, вече две години не можем да започнем обходите на Поморие и Ахелой. Тол-системата – две години… Сега искаме нови влакове, нови мотриси да купим, ами те ще обжалват поне две години! На Кресна продължават да гинат хора”, коментира министър-председателят и призова за обществен дебат по темата. Премиерът изрази очакване хората в региона да получат хубаво и сигурно съоръжение, след като го чакат вече 30 години. Според фирмата изпълнител разширението на пътя ще е готово през септември 2018 г.

Министър Николай Нанков посочи, че кметовете на трите общини подготвят геологическите основи, а министерството ще проектира и локали на пътния участък, които не са били предвидени в първоначалния проект. Той съобщи още, че се подготвя и проект за кръгово движение, което в дългосрочен вариант да бъде преобразувано в пътен възел. Самото разширение на пътя до габаритите на магистрала се плаща със средства по ОП „Региони в растеж”, докато локалите, и кръговото ще се плащат от бюджета на АПИ, обясни още министърът.

Ремонтът на пътя Пловдив – Асеновград се извършва от фирма “Иса 2000” на смолянчанина Юлиян Инджов.

Вирни се горе