Борисов призна трите си най-големи грешки

Борисов призна трите си най-големи грешки

Кои са трите най-големи грешки на премиера Бойко Борисов за първата година на този пост – това признава самият той в интервю за в. “Стандарт”. Късното влизане на Томислав Дончев в правителството, изборът на Божидар Нанев за министър на здравеопазването и неотчитането на бюджетния дефицит в първия бюджет на ГЕРБ, са слабостите, които министър-председателят отчита.

“Винаги съм си признавал и това не е грешно. Ето например – не трябваше да чакаме 6 месеца за поста на Томислав Дончев, трябваше да го има още от началото на кабинета. Тогава очаквах, че ще спестим пари. Но се оказа, че излизаме скъпи на триците, евтини на брашното. И веднага направих тази структурна промяна”, казва Борисов, цитиран от КРОСС.

“Нанев, който е един много добър човек, добър доктор, просто се оказа, че не е за министър. Не можеше да направи реформи. Загубихме 6-7 месеца и тук. Това си го признавам, не е нужно някой да ми го казва”, добавя той.

“Трета грешка – вярно е, че не сме знаели за анекси, за договори, но трябваше още в първия бюджет да вкараме големия дефицит на предишното правителство, за да им избием зъбите и да не могат да говорят глупости сега. Това са точните думи. А ние им спасихме честта и достойнството и сега те техните си камъни хвърлят по нашата градинка”, посочва премиерът.

По отношение на работата на депутатите от ГЕРБ и подозренията за опити на някои от тях да внасят лобистки поправки той коментира: “От нито един опит да се направи лобистка поправка не е настъпило вредно деяние или вредно последствие. Всичките навреме съм ги овладял, спрял, отстранил и законодателството е такова, каквото хората искат”. Борисов допълва, че разчита на медиите, за да улавя навреме подобни опити за лобизъм.

Той е категоричен, че между него и Георги Първанов няма “престрелки”. “Президентът си има своя тактика, свой проект и той пръв и постоянно ни атакува политически. Естествено, че ние му отговаряме. Така че – няма престрелки. Той избра тази тактика, ние щем не щем, трябва да отговаряме”, допълва премиерът.

Вирни се горе