Борим се за €14 млрд. от Брюксел

Борим се за €14 млрд. от Брюксел

Страната ни е се бори за 14 млрд. евро от следващия програмен период за евросредства, обяви премиерът Борисов на съвместна пресконференция с европейския комисар по регионално развитие Йоханес Хан.

„Те ни дават около 8 милиарда, но се надявам с много преговори, усилия и убеждения да постигнем просперитет за България", изтъкна премиерът. Той допълни, че България задължително трябва да усвои над 50% от евросредствата, за да може да убеди страните от ЕС, че се справя ефективно с реализирането на проектите, които се финансират чрез тях.

По думите му българските власти и по-конкретно транспортният министър Ивайло Московски, както и министърът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев работят ежедневно и ефективно с Европейската комисия. Той изтъкна, че тези години са златно време за България. „Когато е трябвало да правим пътища и ж.п. линии, милиарди евро са стояли в Брюксел", посочи министър-председателят. В момента, по думите му, е изключително важно да докажем и убедим ЕК, че работим ефективно в усвояването на еврофондовете.

Той информира в тази връзка, че по оценка на ЕК строежът на столичното метро върви по план. Активно се работи и по други големи инфраструктурни проекти като магистралите „Тракия" и „Марица".

Като успех на правителството Борисов изтъкна бързото изграждане на тунели и отбеляза, че за последните няколко години са прокарани над 31 км тунели. Премиерът подчерта и че те струват по-евтино, отколкото в други европейски страни.

Най-евтиното след нас е три пъти по-скъпо, изтъкна Борисов и посочи, че 1 км тунели у нас струва между 30 и 35 млн. евро. Това са действия, които гарантират доверието на европейската комисия и улесняват преговорите, заяви министър-председателят.

От своя страна еврокомисарят Йоханес Хан каза, че страната ни вече наваксва с усвояването на евросредствата. Макар че България все още изостава в тази насока, защото е „тръгнала късно", напредъкът е забележителен, смята Хан, като допълни, че следващата година е година на изпълнение на програмите и че предстои общоевропейски дебат за бюджета за следващия програмен период.

Именно поради тази причина всяка страна, включително България, трябва да докаже, че може да използва ефективно еврофондовете, за да бъде отпуснат евентуално и по-голям бюджет, посочи еврокомисарят. По думите му засега се обсъжда следващата бюджетна рамка да е в същия размер като предната, но не изключи възможността да има малко повишение за Българи

Вирни се горе