Борбата на един баща да остане настойник на детето си

Борбата на един баща да остане настойник на детето си

Баща сам отглежда дъщеря си четири години. Един ден изненадващо обаче с писмо по пощата майката претендира за родителските права над детето. Севдалин Чандъров е готов да обяви безсрочна гладна стачка, за да запази правото си да вижда и се грижи за малката Жасмина, която днес ще тръгне и на училище, подготвена за това пак от баща си.

Шестгодишната Жасмина почти не познава майка си, която от 4 години се труди в Испания. За нея изцяло се грижи баща й – Севдалин. Той й чете приказки, бди над леглото й, докато е болна, учи я на български език:

„Бащата е много грижовен. Просто може някои майки да се поучат от него”, коментира д-р Милка Любомирова, личен лекар на Жасмина, гр. Неделино.

Детето е силно привързано към баща си. Но все още не знае, че има вероятност да бъде отнето от него и да бъде изпратено в чужбина при майката, която е румънска гражданка.

Семейната история на българина Севдалин Чандъров и румънката Адриана-Вероника Петку започва преди 8 години в Испания. Там и двамата са на гурбет. Влюбват се и заживяват заедно. Година и половина по-късно Севдалин се връща в родното Неделино. Не след дълго Адриана-Вероника решава да го последва и двамата се венчават в България.

В Неделино Севдалин работи в строителната фирма на баща си, а съпругата му си стои вкъщи. През 2007 година се ражда Жасмина. Всичко изглежда идеално до 2009 година, когато Адриана-Вероника заявява, че иска отново да замине на гурбет в Испания.

„По принцип тук, от града, много жени работят в Испания и една нейна приятелка я нави да заминат там, каза, че е много хубаво там – да работят на сезонна работа за ягоди. Аз бях твърдо против”, спомня си мъжът.

В деня, когато Адриана напуска Неделино, 2-годишната Жасмина е с двустранна бронхо-пневмония.

Първата година майката изпраща пари на семейството си в България, но след втората година поведението й рязко се променя. „Оттам вече се отчужди. Чувствата станаха странни… Аз като тръгна да я целувам, тя ми дърпаше ръцете”, допълва Севдалин.

При една от ваканциите си в България, Адриана-Вероника изненадва съпруга си с неочаквана изненада по пощата – документи за бракоразводно дело. Няколко месеца по-късно от приятелки на съпругата си, които се връщат в Неделино от гурбет, Севдалин разбира, че половинката му отдавна живее на семейни начала със свой сънародник в Испания.

За две години Адриана нито веднъж не се обажда, за да попита как е дъщеря й в Неделино.

На две инстанции българският съд отказва да се вслуша в аргументите на социалните работници и на личния лекар на Жасмина, които описват Севдалин като перфектен родител, и отсъждат родителските права на майката, която в момента живее в Испания. Последната надежда за бащата е Върховният касационен съд.

Оказва се, че история на семейство Чандърови не е изолиран случай. Вече десетилетие стотици семейни жени напускат Неделино, за да припечелят нещо в странство. В чужбина някои от дамите не издържат на изкушенията и провалят браковете си в България.

Севдалин твърди, че бил твърдо против заминаването на съпругата си в Испания. В Неделино той припечелвал добри пари и семейството му нямало материални затруднения. По думите му, Адриана заминала от скука, тъй като животът в Неделино й се струвал прекалено провинциален и еднообразен. Икономическите доводи били само удобен претекст.

В момента румънската съпруга на Севдалин е в чужбина. От местната дирекция „Закрила на детето" отказаха да коментират случая с аргумента, че са много заети.

Вирни се горе