Днес е Голяма Богородица

Днес е Голяма Богородица

В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник.Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата “успение”- заспиване.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка.

След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите.

Провеждат се родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пиле каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се яде диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари. В този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария.

Всяка година на Успение Богородично към Бачковския манастир се стичат хиляди богомолци от цялата страна, за да се поклонят пред Чудотворната икона на Света Богородица.

Според народните вярвания Богородица помага на бездетните жени да се сдобият с рожба, затова на празника те поставят пред иконата на светицата дарове.

Имен ден имат Мария, Марин, Мара, Мариян/а, Марийка, Мариета, Мариела, Богдан/а, Божан, Божидар.

SmolyanNews.com Поздравява всички именници!

Честит празник!

Вирни се горе