Близо 700 млн. лева са разплатени на земеделски производители

Близо 700 млн. лева са разплатени на земеделски производители

“Близо 700 млн. лева са разплатените средства от Държавен фонд “Земеделие“ от 1 ноември към момента по различните схеми и мерки, предвидени за подпомагане в сектор земеделие”. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Смолян. "Фондът е институцията, която ще запази параметрите на бюджета си от миналата година, в рамките на Държавен бюджет 2015 година, който предстои да бъде приет. Това още веднъж доказва, значението и мястото на отрасъл земеделие в икономиката на страната”, каза министър Танева.

Министър Десислава Танева и експерти от Министерство на земеделието и храните представиха на работна среща пред кметове и представители на общини от област Смолян някои новости по Програмата за развитие на селските райони за плановия период 2014-2020 г. Те ги запознаха и с проблемите при спазване на европейските правила при управлението на програмата, както и с наложените корекции по нея. Стана ясно, че програмата е договорена почти на 100%, но към момента по нея има четири процедури, по които се иска финансова корекция. Министър Танева подчерта, че по-голямата част от тези корекции са свързани с прилагането и спазването на правилата при общинските мерки. На срещата обстойно бе представена и мярка 7 по ПРСР „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони”. Тя ще се прилага на територията на 231 общини. В област Смолян допустими за подпомагане са общините Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем и Чепеларе. По различните подмерки за подпомагане могат да кандидатстват общини от селски райони, ЮЛ с нестопанска цел, ВиК оператори и читалища, местни поделения на вероизповееданията По програмата се предвиждат близо 638 млн. евро инвестиции за селските общини.

По-късно министър Десислава Танева отпътува за Широка лъка, където присъства на традиционния новогодишен концерт на Национално училище за фолклорни изкуства. По време на срещите министърът на земеделието и храните Десислава Танева бе придружена от експерти от министерството. Домакини на срещата беше областния управител Недялко Славов.

Вирни се горе