Близо 2300 деца в Смолянско са обхванати в целодневна форма на обучение

Близо 2300 деца в Смолянско са обхванати в целодневна форма на обучение

Общо 2280 деца в Смолянска област се обучават в целодневна форма по проект на Министерството на образованието „Подобряване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”.

Проектът, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд, стартира през учебната 2011/2012 година. Той се реализира в цялата страна и целта му е да се подпомогне процеса на ефективно въвеждане на целодневната организация на учебния процес за ученици от 1-ви до 8-и клас от средищните училища. В Смолянска област са включени общо 19 учебни заведения, където е създадена и организация за обедно хранене на учениците. Децата са разпределени в 95 групи, от които 34 са сборни, с тях са ангажирани общо 95 педагози и възпитатели. Целодневната организация на учебния процес включва пълния образователен цикъл – задължителна подготовка, задължително-избираема подготовка, свободно-избираема подготовка, самоподготовка, отдих и игри. За нуждите на целодневното обучение се използват 132 класни стаи в училищата, от тях 58 са за занимания по интереси и отдих на децата.

Със средства от проекта е осигурено и ново обзавеждане за средищните училища, включващо над 180 чина, 25 ученически маси, 415 стола, 24 преподавателски бюра, шкафове, гардероби, бели магнитни дъски и дори мека мебел и килими. Така преобзаведени класните стаи стават уютно място за заниманията на децата. Целодневната организация на учебния процес действително повишава качеството на образователно-възпитателния процес в средищните училища, коментират преподаватели.

Доказват го постигнатите от учениците високи резултати на национално външно оценяване. Например средният успех на четвъртокласниците от средищното СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Неделино, постигнат на последното национално външно оценяване, е 18,29 точки от 20 възможни. До този висок резултат се доближават и средищните училища в Момчиловци – 17,91 точки, Чепинци – 17,87 точки, ОУ – Златоград – 17,84 точки, Арда – 17,75 точки, Търън – 17,50 точки, Елховец – 17,30 точки, СОУ – Чепеларе – 17,29 точки, СОУ – Мадан – 17,21 точки, СОУ – Рудозем – 17,18 точки. Учениците, включени в целодневно обучение, вече получиха и рекламни тениски по проекта, а за първокласниците е предвидено да се осигурят рекламни раници и други материали.

Вирни се горе