Бизнесът задлъжнява все повече

Бизнесът задлъжнява все повече

Задълженията на фирмите от нефинансовия сектор към банковата система, към държавата и други фирми продължават да се увеличават. За това предупреди председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Днес бизнесът се бори с липсата на финансови средства, поради липсата на поръчки, а нещата се усложняват и от сериозната им задлъжнялост към банките, Националния осигурителен институт и към други фирми контрагенти. Немалко средства на бизнеса дължи и държавата по сключени и неизплатени договори, обясни Данев, цитиран от БНР.

Той припомни, че само около 90 милиарда лева са междуфирмените задължения, а невъзможността за разплащане между фирмите създава реална опасност от верижни фалити. Задълженията на фирмите към банките пък се оценяват на над 65 млрд. лв. Сериозни суми за осигурителни вноски фирмите дължат и на Националния осигурителен институт.

По думите на Божидар Данев в момента се наблюдава ръст на данъчните и осигурителни задължения, като те са вече над 4,7 млрд. лв. И това се случва като тенденция за първи път.

Задълженията на фирмите към персонала нарастват и достигат 1 млрд. 730 млн. лв. Общият извод е, че задълженията на предприятията от нефинансовия сектор към банковата система, към държавата и други фирми продължават да се увеличават драстично.

“През 2008 г. за пръв път поради голямото количество взети кредити нараснаха задълженията на фирмите преди всичко към финансовите институции, защото цената на кредитния ресурс беше относително ниска. Тогава имаше една подчертана инвестиционна активност на икономиката, съответно агресивност от страна на банковата система при отпускането на кредитите”, коментира Божидар Данев.

Според Божидар Данев следващите две години ще са тежки за българската икономика, поради намалението на инвестиционната активност и високата цена на кредитите, което ги прави почти недостъпни за голяма част от фирмите.

Икономическата среда, по думите на Божидар Данев, е крайно неблагоприятна, вследствие на рязкото повишаване на цената на банковото кредитиране.

Средните лихвени нива по кредитите нараснаха до 11,2 процента, като не се отчитат допълнителните разходи, които са за гаранции, за ипотеки, такси за разглеждане, такси за обслужване на кредитите. С тях средната цена на лихвените нива стига средно до 14 на сто."

Задлъжнялостта на фирмите, липсата на инвестиции и финансиране ще предизвикат много сериозни съкращения, предупреждават още от БСК. Експертите им са изчислили, че без работа тази година ще остане всеки пети българин. Припомняме, такава е и прогнозата на синдикатите.

Тези цифри обаче се различават от прогнозите на социалното министерство, според което безработицата ще достигне малко над 11 процента.

Що се отнася до забавените плащания на държавата към бизнеса по сключени и изпълнени договори, според Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, става дума за сума между един и два милиарда лева.

Особено тежък е проблемът с връщането на ДДС. От правителството обещават да ускорят дължимите плащания към бизнеса. Според министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев до март 2010 година държавата ще изплати за извършено строителство на български фирми 200 млн. лв.

Вирни се горе