“Златният път” гълта нови милиони

“Златният път” гълта нови милиони

Язовир “Цанков камък” пак e горещ картоф. Но този път не за държавата, а за Девин. След като строителството на хидровъзела приключи, се оказа, че общината трябва да търси милиони за несвършеното на опашката на язовира.

Вместо мечтания красив водоем – с лодки и пристанище, на самия вход на града се оформя грозно блато. От Девин изпуснали влака да изискват от изпълнителя на хидровъзела – австрийската фирма “Алпине Бау”, и възложителя – НЕК, да оформят опашката на водоема още при строителството.

А пътят край язовира още много години ще гълта милиони, за да бъде поддържан и укрепван.

Обходният път на язовир “Цанков камък”, наречен от премиера златен, удря нови рекорди. Освен по цена на строежа, той държи и първенството като най-дълго използван, без да е приет в републиканската пътна мрежа. Узаконяването му тепърва предстои.

Трасето над “Цанков камък” излезе по около 6 млн. евро на километър. Затова от НЕК го посочиха като най-скъпия път, строен у нас. Първоначално трябваше да струва 41 млн. евро, но утрои цената си до 120 млн. евро. А крайното число ще се разбере едва след приемането на обекта.

Новото третокласно шосе трябваше да се направи, защото язовирът заля досегашната отсечка Девин-Кричим. Трасето включва 10 км нов път по билото над водоема и подновяване на 11 км от пътя от село Лясково към Михалково. Има и тунел с дължина 880 метра.

Целият път бе изграден от “Алпине Бау” и пуснат за движение още през 2010 г. Експерти на изпълнителя не спираха да изтъкват, че избраното трасе е неподходящо, а оскъпяването се дължало не на надписване, а на сложните геоложки условия. Те, освен че вдигнали цената, удължили и срока на строителството. Наложило се някои участъци да се правят по три пъти, тъй като постоянно се свличали земни маси. За да се задържат скатовете, австрийците са направили над 30 подпорни стени с дължина от 40 до 70 метра. На места има врязвания в планината от 50 до 70 метра.

Въпреки това дълго време пътят е само с акт 15 заради срутищата. През миналото лято се наложи ударно укрепване на 300 метра опасно свлачище, от което валяха камъни от близо 20 м височина.

През есента на 2011 г. комисия прави оглед на пътя и дава отрицателно становище за приемането му, тъй като не отговаря на изискванията по закон и е опасен. На въпрос дали причината е в изпълнението или в проектирането председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров заяви неотдавна в Смолян, че не може да определи. Но основният проблем са нестабилността на пътя и падащите камъни.

Шосето е предоставено за временна поддръжка на АПИ, въпреки че още няма акт 16. Негов стопанин още е НЕК. Държавата не може да остави този път и хората, които го ползват, на произвола, но ще си потърсим средствата, заяви Лазаров. АПИ ще наложи санкции на НЕК за поддръжката. След приемането му като републикански изразходваните средства за зимно поддържане ще бъдат предявени като санкции към НЕК, която пък от своя страна трябва да ги предяви към изпълнителя “Алпине Бау”. По груби изчисления става дума за над 200 хил. лева за две зими.

На 29 декември м.г., със заповед на началника на ДНСК, е назначена държавна приемателна комисия за пътя. Представителите на всички заинтересовани институции, без пътна полиция, областно пътно управление и кмета на Девин Цветалин Пенков, дават положително становище за приемане на трасето.

От полицията правят забележка, че не могат да прегледат маркировката в снега, а кметът на Девин поискал да бъде обсъдено как пътят ще бъде поддържан. Той настоял и да се обезпечи финансово укрепването на бъдещи и съществуващи срутища и да се обмисли зимното почистване. На12 януари комисията решава да се изготви доклад, а работата й се удължава.

“Предстои докладът да бъде оповестен на следващо заседание за приемане на пътя. Намеренията са шосето да бъде узаконено възможно най-бързо, след отстраняване на забележките”, казва Цветалин Пенков. Той продължава да настоява за още пари за по-скъпата поддръжка.

Планинското трасе се нуждаело от обработка със скъпи химически вещества, а не с луга и пясък. Това било неизгодно за държавата, тъй като ползвателите на третокласното шосе са сравнително малко. В същото време то е стратегическа връзка с целия регион.

Според строителни експерти на общината като одобрени проекти и документация дейностите по пътя са извършени от фирмата строител на 99%. Проблемът е, че трасето е било неподходящо още от самото начало, поддръжката ще е скъпа, а камъни ще падат още много години. Има и доста наклони над 7%, сенчести места, открити участъци, които се заледяват.

Според кмета на Девин въпреки трудното трасе е строено качествено и шосето е много по-добро от много други проходи у нас. Той не смята, че в този район е имало по-евтин вариант. Но поддръжката е непосилна за общината.

Иначе край новия път местните хора вече са направили параклис, чешми и беседки, а в Девин все още се надяват “златното” шосе да им докара туристи. Край входа на града и сега има табела: “Разходка с лодка”, но това звучи почти зловещо, признава и кметът.

Водно огледало – още една мечта

Община Девин стана уникална с три язовира на територията си – “Въча”, “Тешел” и “Цанков камък”. Но туризма по тях никакъв го няма. Вярно, имаше бум преди години заради минералната вода и пещерите, но той секна покрай строежа и кризата.

Мечтата на местните в опашката на новия язовир да има водно огледало засега е химера. Иначе готов ландшафтен и идеен проект има. Идеята е да се направи туристическо ядро с ваканционни селища и атракции, да има и контрастена, която да осигурява постоянно ниво на водата. Този проект обаче не е заложен при изпълнението на хидровъзела, а цената по груби сметки е около 5 млн. лв. Такива пари не са предвидени.

Временното решение е да се оформят бетонни откоси по брега, обясняваха от НЕК миналото лято. Тогава в Девин започнаха протести, тъй като необезопасени имоти на входа на града се наводниха, а опашката показа цялата си мръсотия.

“След протестите от Министерството на енергетиката и туризма наредиха опашката да се почисти. Багери махнаха боклуците от една част, но свършеното до момента е само 30%. Все още стотици тонове чакъл и баластра стърчат от водата. Искахме заскаляване на бреговете, но и това не стана.

Освен от грозния вход на града туристите негодуваха по Нова година и от пътя. Те се оплакваха, че не е добре почистен. Там трябва да има постоянно дежурна кола и да се чисти като проход, какъвто е”, казва председателят на сдружението на хотелиерите в Девин Владимир Солаков.

Според новия кмет на Девин Цветалин Пенков за най-грубо почистване на опашката са необходими до 1 млн. лв. Той обаче наследил общинската управа с 8 млн. лв. дългове и не може да си позволи никаква инвестиция.

“Това място може да се превърне във визитка на Девин. Туризмът тук понесе много удари. Трябва му изкуствено дишане, за да се възроди. А този прекрасен край, богат с толкова възможности за лов, риболов, планинарство и културен туризъм, го заслужава”, заключава Пенков.

Вирни се горе