Заявления по Национална програма по пчеларство

Заявления по Национална програма по пчеларство

Започва вторият етап от прием на заявления за 2010 г. по тригодишната Национална програма по пчеларство – продължава до 31 март 2010.

Първият етап е от 23 ноември 2009 г. до 15 януари 2010 г. Заявленията за подпомагане за 2010 г. по програмата могат да се подават в Отделите по “Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (бившите Областни разплащателни агенции) на 28-те Областни дирекции на ДФЗ по постоянно местожителство на физическите лица и по адрес на седалище на юридическите лица. За първи път от 2010 г. по програмата ще се субсидира закупуването на пчели-майки, за което са предвидени 200 000 лв.

Заявления могат да се подават и по всички прилагани досега мерки на програмата – за подновяване на пчелните кошери, за физико-химичен анализ на пчелния мед с цел подобряване на контрола върху качеството, както и за покупка на препарати в борбата срещу паразитната болест по пчелите (вароатозата). Размерът на безвъзмездната финансова помощ по всички мерки на програмата е 80 процента, само за покупка на пчели майки тя е 50 на сто. Помощта се изплаща след извършване на инвестицията.

Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). За да получат финансиране, пчеларите трябва да са регистрирани като земеделски производители, както и да разполагат с регистрация на пчелините от Националната ветеринарно – медицинска служба (НВМС).

Вирни се горе