Заради Гърция - свиване на кредита у нас

Заради Гърция - свиване на кредита у нас

Финансовите затруднения на Гърция могат се разпространят върху България, пише в бюлетина си за развиващи се пазари Ситигруп. Повод за безпокойство е високият държавен дълг на Гърция, който според ЕК ще достигне 135% от БВП през 2011 г. и зависимостта на гръцките банки от ликвидността, предоставяна от ЕЦБ, която институцията ще започне да изтегля. От септември рисковата премия, измерена чрез суапите за кредитен риск в Гърция нарасна, припомня Сити. В момента тя е 187 базисни точки.

Според краткия анализ гръцките банки контролират 29% от банковия сектор на България (данни за 2008 г.), сравнено с 25% в Румъния и 16% в Сърбия. Нещо повече, гръцките банки в България подхождаха агресивно към кредитната експанзия, като съотношението кредити/депозити достигна 200% при 130% за сектора като цяло (по данни на МВФ). Ако финансирането на гръцките банки стане проблематично и те започнат да свиват активите си в региона, това би довело да рязко свиване на кредита, достъпен в България. Засега обаче не се забелязва напрежение на българския паричен пазар, но тясната интеграция между страните изисква внимателно наблюдение на отбелязаните по-горе рискове, заключава Сити.

Коментари за растящата рискова надбавка по гръцкия дълг и вероятността тя да засегне ставките в страните от региона правят и анализаторите на Данске банк и БНП Париба.

Вчера гръцката централна банка ревизира надолу прогнозата си за спада на БВП тази година – от минус 1% на минус 1.5%.

Вирни се горе