Започва рехабилитацията на пътя Асеновград-Смолян

Започва рехабилитацията на пътя Асеновград-Смолян

Обединението “Родопи II-86”, в което участват “Виастройинженеринг” и “Трейс Груп Холд”, ще изпълнява рехабилитацията на път II-86 Асеновград – Чепеларе – Пампорово – Смолян. Това е така нареченият лот 14, който се финансира по програмата “Транзитни пътища V” на Европейската инвестиционна банка.

В началото на март Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешението за строеж на пътя. В тръжната процедура, обявена през 2009 г., участваха седем фирми и обединения, като спечелилият участник е дал най-ниската оферта – 9 607 374.17 евро.

Отсечката Асеновград – Смолян е с дължина 49.606 км. Проектът за рехабилитация включва изпълнението на усилване на съществуващата настилка чрез асфалтово пренастилане, осигуряване на ново и подобряване на съществуващото пътно отводняване, реконструкция на подпорни и декоративни стени, ремонтни работи и подмяна на хидроизолацията на 12 съоръжения, възстановяване на осветлението на тунели, реконструкция на ТТ кабели, предпазна ограда и парапет и вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и т.н. Ремонтните дейности се очаква да започнат до края на април, тъй като все още не е избрана фирма за строителен надзор.

През 2010 г. ще бъде обявена и тръжна процедура  за разширението на път II-86 Пловдив – Асеновград (лот 15) по “Транзитни пътища V”. Проектът предвижда изпълнение на магистрален тип връзка от км 14+750 до км 25+104, с изграждане на второ платно с две ленти от източната страна и рехабилитация на съществуващото. В отсечката ще бъдат построени и два пътни възела: при отбивката за с. Крумово, където ще е новият път за летище Пловдив, и при отклонението за Куклен, както и един селскостопански надлез при с. Долни Воден. В лот 15 е включен и втори обект – рехабилитация на пътя Асеновград – Поповица.

Вирни се горе