Започна акция стрещу поскъпването

Започна акция стрещу поскъпването

Производители, търговци и потребителски организации подписаха Коледен пакт за гарантиране на безопасността на стоките. Тази година в рамките на инициативата „Коледата безопасна” се проверяват детските играчки, храните, черната и бялата техника.

“Надявам се тази Коледа да бъде по-безопасна от миналата. Мисля, че това, което направихме за безопасността на храните, се оценява от българските граждани”, заяви по време на подписването министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от Агенция „Фокус”. От началото на годината досега ветеринарните власти са заловили над 700 тона некачествени храни, посочи министърът. Той потвърди отново, че заедно с инспекторите на Комисията за защита на потребителите, ДВСК ще проверява цените на храните, заради отчетено поскъпване покрай празниците.

Найденов обясни, че има средни цени на храните, има и статистика, която ще се ползва за определяне на това кои цени са високи. За това има и „Евростат”. Но според него и самите инспектори на ДВСК са потребители, пазаруват ежедневно, и са наясно с реалните цени. Данъчните власти също щели да се включат в проверките. „Там, където има нещо, ние ще го предадем на колегите. Нека да се знае, че гледаме това, което се случва на пазара. Когато мина на проверка по Никулден – не виждате ли, че свалят цените", каза Мирослав Найденов.

Трябва да се пазарува от регламентирани места. Всичко, което е домашно производство и се продава буквално на тротоара крие сериозен риск, защото ние не можем да гарантираме, че тези продукти са безопасни, заяви директорът на НВМС Йордан Войнов. По думите му през самите празнични дни в НВМС ще има дежурни, които ще приемат сигнали от гражданите. В зимните курорти също ще има интензивни проверки от страна на служителите на Държавния ветеринарно-санитарен контрол.

Към началото на декември 2010 г., по системата за бърз обмен на информация за опасни стоки, на територията на ЕС е получена информация за общо 1847 опасни стоки. От тях 229 са открити, благодарение на българските контролни органи, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров, предаде БГНЕС. Така, по думите му, България се нарежда в първата тройка по ефективност на работата на контролните органи.

Всеки има право да върне опасните стоки и да бъде компенсиран от търговеца, изтъкна Дамян Лазаров.

Вирни се горе