Захарта рязко поскъпна

Захарта рязко поскъпна

Голямо увеличение на цената на захарта се наблюдава у нас за кратък период от време. Това отчете председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев.

Интересното при захарта е, че има тенденция цената й се движи бързо нагоре-надолу. Тя е много чувствителна стока, обясни Стойчев.

Цената на захарта в момента у нас е почти 2 лв. за кг, докато в началото на годината е била 1,40 лв. За изминалата седмица увеличението е с 10,4 % или с 18 ст. за кг.

“В момента рафинираната захар в Европа не поскъпва толкова много, така че тепърва чакам да претърпи някакви промени нагоре. Защото, ако погледнем американските борси, на които се продава нерафинирана захар – там има много сериозно поскъпване. Това се дължи най-вероятно на наводненията в Австралия, където се отглежда много захарна тръстика и има опасения, че реколтата ще бъде слаба”, обясни Едуард Стойчев.

Фасулът, оризът и лещата, млечните произведения не само, че не са поскъпнали през изминалата седмица, но дори поевтиняват с процент-два през, което е добра тенденция.

В същото време се забелязва едно драстично поскъпване на краставиците (40 %), доматите (22,5%) и картофите (12,6 %).

“Аз съм сигурен, че това е временно явление и то е свързано с проблема от миналата седмица с пестицидите във вносните зеленчуци. Нормално е, когато едно нещо изчезне от пазара, то рязко поскъпва”, каза председателят на ДКСБТ. Стабилна остава цената на месото.

Вирни се горе