Винетките с нов дизайн на същата цена

Винетките с нов дизайн на същата цена

За 2012 г. винетките са с променен дизайн, въведени са допълнителни нови защити

За трета година цените на винетките няма да се променят, каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров. Ръководството на агенцията представи днес новите винетни стикери за 2012 г., предаде БТА.

Цената на годишните винетки за леките автомобили е 67 лв., на месечните – 25 лв., а на седмичните – 10 лв. Няма да има промяна и в цената на винетките за тежкотоварните автомобили от първа и втора категория, обясни Лазаров.

За 2012 г. винетките са с променен дизайн, въведени са допълнителни нови защити. Със специално устройство контролните органи на пътната агенция и на полиция ще могат да проверяват истинността на винетките. През 2012 г. няма да има изискване във винетния стикер да бъде вписван номерът на автомобила.

За тази година винетките ще важат до 31 януари 2012 г., припомни Лазаров. Винетките за следваща година ще бъдат пуснати в разпространителската мрежа до десетина дни. Общият брой на пунктовете за разпространение на винетки са 3450. От тях 3387 са разпространителите, в които се включват Български пощи и основните вериги бензиностанции. 63 са пунктовете на АПИ и ГКПП към Агенция „Митници".

От агенцията отчитат ръст в продажбите на винетни стикери за тази година от половин милион лева спрямо 2010 г. За 2011 г. са продадени 6 721 820 броя винетки. Спрямо 2009 г. продадените винетки са с 1,2 млн. повече.

Агенцията очаква над десет милиона лева повече да са приходите от продажби на винетки тази година спрямо миналата, заради по-добрия контрол и допълнителните защити на винетките. Очакваните приходи ще са към 203 млн. лева. Очаква се с поне още 4 – 5 млн. лв. да има увеличение на приходите от продажби на винетки през 2012 г. спрямо 2011 г.

Вирни се горе