Яйцата в Смолян удариха 40 стотинки

Яйцата в Смолян удариха 40 стотинки

Цената на яйцата скочи до 0,40 лв. в Смолян, като най-често срещаната цена е 37-38 ст. Скокът на цените в последните три седмици е в порядъка от 8 до 12%. В малките магазини в родопския град, както и по селата, яйцата се продават под рекордната цена, но в една от големите търговски вериги, те се търгуват на 40 стотинки. Само преди месец, яйцата се продаваха на около 22-25 ст., в зависимост от размера.

Забелязва се и голямо търсене на пазарите, както в страната, така и в Европа, твърдят от бранша. Те обясняват скока на цените при яйцата, именно заради голямото търсене и липсата на продукция.

„Откриването на заразените яйца с фипронил и опасностите от птичи грип в Европа се отразиха сериозно на пазара. Унищожени са хиляди птици и в момента има голямо търсене на яйца“, коментира Димитър Бояджиев от Смолян, който има най-голямата птицеферма в района. Според него, наслагването на болестите и застудяването, също се отразява на пазара. „Обикновено при застудяването има също скок на цените, но те са в порядъка на 5-6 % и не се отразява сериозно на пазара. Но тази година се събраха много компоненти и забелязвам скок на цените в порядъка на 12%“, добави Бояджиев.

Вирни се горе