Яйцата ще се продават по 20-25 ст. за Великден

Яйцата ще се продават по 20-25 ст. за Великден

За Великден цената на българските яйца ще бъде една от най-ниските в Европа. Цената им ще е на равнището на 2011 г., тъй като няма пазарни условия за повишаване. Това съобщиха на пресконференция от Съюза на птицевъдите, цитирани от БТА.

“Не можем да говорим за конкретни цени, диапазонът ще бъде голям, защото производителите са много и не можем да се картелираме”, посочиха птицевъдите. Очакванията са най-масовото яйце L размер да струва между 20 и 25 стотинки, което е с около 20 на сто под сегашните, уточниха те. Очаква се също около 50-60 на сто да нарасне и потреблението на яйца.

Цените в България не могат да се контролират по друг начин, освен чрез търсенето и предлагането, посочи Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. От организацията определиха себе си като национално отговорен отрасъл и загрижен за българския потребител.

“На този голям християнски празник държим да се яде само българско. Категорично няма да допуснем внос на яйца и пилешко, който да подбива нашите цени”, каза Иван Ангелов, председател на Борда на директорите и собственик на “Градус”, с уговорката, че това не е закана, а препоръка.

Търговците трябва да следят цените, на които ние произвеждаме, за да могат всички, и най-обикновените хора, да купят по-евтино яйце за празниците, препоръчаха още от Съюза на птицевъдите. Те съобщиха, че и пилешкото месо ще запази цените си по Великденските празници, които са приемливи и също едни от най-ниските.

Анализите на Съюза на производителите за определяне цените на яйцата включват субсидията от около 30 млн. лева за бранша. Нотификацията на тази национална субсидия се очаква до седмица две. Тя е и в основаната на разчетите за сваляне на цените, обясниха от бранша. Така те ще засвидетелстват и лоялност към земеделския министър, на когото обещаха да регулират цените.

Договаряне и картелиране в нашия бранш е невъзможен, категорични са още от Съюза на птицевъдите. Оттам информираха, че в момента няма внос на яйца в страната. През изминалата година обаче сме внесли около 42 млн. яйца, от които 8 млн. за люпене, при 150 млн. износ, съобщи Белоречков.

Около 55 000 тона чисто пилешко месо и патешки дроб са изнесени през 2011 от България. Около 17 евроцента струва в момента едно яйце в Германия, което означава, че с около 30 – 40 на сто у нас то ще е по-евтино за Великден, потвърдиха птицевъдите.

Вирни се горе