Ядем 160 тона банани на ден по Коледа

Ядем 160 тона банани на ден по Коледа

Коледа без чепка банани е като Нова година без сняг. И при социализма, и днес южният плод е задължителен за празничната вечеря. Единствената разлика е, че тогава се чакаше на опашки с часове, а сега могат да се купят от всеки ъгъл.

По около 160 тона банани на ден ще изядем до Нова година. Всяка сутрин от борсите тръгват 8000 кашона от по 20 кг, съобщи Мила Банова, икономически директор на “Интерцитрус”.

Бананите пътешестват 21 дни, преди да акостират в България. Почти 100% от най-дефицитния плод преди 20 г. идва от Карибския басейн, натоварен на кораби.

Най-много банани се внасят от Еквадор, но има и от Коста Рика и Колумбия, обясни Банова.

Отскоро плодовете влизат у нас и с контейнерни пратки. Допреди кризата това било невъзможно, защото транспортните фирми предпочитали други товари, от които печелят повече.

1,80-1,90 лв./кг е цената на бананите по борсите в момента. Преди дни обаче земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че банани, портокали и мандарини се продават по пазарите с нереално високи надценки от 150-200%.

Според него бананите са по 1,20 лв./кг на борсите, а мандарините и портокалите – по 45-50 ст.

Няма цена от 1,20 лв. за банани на едро, на борсата са по 1,80-1,90 лв. килото, казва обаче Мила Банова. През тази година в Еквадор имало много бедствия, избухнал вулкан и голяма част от реколтата била унищожена. Това вдигнало цените на място до 10 долара за кашон от 20 кг. Транспортът оскъпявал с още 5-6 долара, плащало се и вносно мито от 148 евро за тон.

Веднага след Нова година цената на бананите на едро ще мине 2 лв./кг, прогнозира Банова. В момента поскъпването се спирало изкуствено от големите търговски вериги. При навлизането си на българския пазар “Лидъл” пусна бананите по 69 ст./кг, веднага и конкурентите й отговорили с подобни цени на южния плод. Това свило търсенето по борсите от другите големи търговци, защото техните банани ставали непродаваеми на реалните си цени. Веригите си позволявали да ги продават под себестойност като ги субсидирали, защото чрез тях привличали клиенти, които купували и други стоки.

Тези промоции най-вероятно ще продължат до Нова година, след което бананите ще започнат да се търгуват на реалните си цени, смятат на борсата “Булгарплод-Слатина”.

Пътят на портокалите до коледната трапеза пък е доста по-къс от този на бананите. В момента цитрусите се вкарват изцяло от Гърция и Турция През лятото имало внос и от ЮАР и Испания, но сега не бил рентабилен, обясняват търговците.

В момента цената на мандарините и портокалите е 0,80-1 лв. за кг без ДДС на борсата, няма цени от 45-50 ст., категоричен е Румен Момчев, член на УС на сдружението на търговците на едро “Булгарплод-Слатина”. Най-хубавите турски мандарини от сорта “Клементина” били от района на Измир, вкарвала се стока още от Мерсим и Анталия. Гръцките цитруси пък идвали от полуостров Пелопонес – Аргус, Нефио, Коринт. Родните търговци обикаляли и вземали плодовете директно от производителите или опаковъчните фабрики. Цената била 35-40 евроцента за кг, а транспортът качвал още 5-6 цента.

В България влизат и нелегални бусове с портокали и мандарини от борсата в Солун. Там нашенци обикалят след 16 часа, когато непродадените и бракуваните количества от деня се дават на символична цена. После без документи и платено ДДС се пласират по сергиите в големите ни градове.

Турските и гръцките цитруси са на една цена, защото и от комшиите няма мито, ползват преференции като кандидат-член за ЕС, обясниха търговците. Разликата била в режима на облагане с ДДС. За турската стока данъкът се плащал още на митницата, докато за гръцката можело да се внесе след продажбата на плодовете.

В момента цените на мандарините и портокалите дори са по-ниски от миналата година, търговията с плодове и зеленчуци е много зле, има спад в търсенето, твърди Момчев. Заради кризата фирми, които преди година вкарвали по 20 тира дневно, сега внасяли стока само с 2 камиона за седмица.

50% от пуйките български Половината от пуйките в магазините са български. За първи път от години имаме сериозно производство за Коледа, съобщи шефът на съюза на птицевъдите проф. Борис Стоименов. На пазара за празниците са пуснати и български патици, които били изключително вкусни.

Нашата пуйка е по-едра от вносната, тежи от 5 до 8 кг. На трапезата за тази Коледа тя ще се конкурира с бразилската, която е по 4-5 кг. Оказва се, че разстоянието от 9964 км по въздух между София и Рио де Жанейро не е пречка, за да влезе вкусната птица в българските домове.

Себестойността на бразилската пуйка е най-ниска – там фуражите са много евтини, защото страната е голям производител на царевица и пшеница, обясни Стоименов. Така въпреки транспортните разходи и митото за внос птиците идвали на цени на едро под тези на родното производство.

В магазините обаче няма разлика и потребителите ще купуват пуйката по 5,50-6,50 лв./кг, независимо дали е от Бразилия, или от България, твърди Стоименов.

Допреди години масово на нашия пазар се предлагаха пуйки от САЩ и Канада. Те бяха със специални термометри свирки, които започват да пищят, когато птицата се опече.

За тази Коледа американски пуйки няма да има, причината е, че заради митата цената им за европейския пазар става неконкурентна, обясни Стоименов. Освен това в САЩ измивали закланите птици с хлорни разтвори, което отблъсквало българските търговци и потребители.

Освен от Бразилия малки количества пуйки били вкарани и от Холандия. Мит било, че има внос и от Турция – това идвало от неграмотни “експерти”, които, виждайки надписа Turkey (пуйка на английски – бел. ред.)на опаковката, мислели, че птицата е от комшиите.

Няколко дни преди Коледа по селата може да се намери и жива пуйка. Реално продажбата им е незаконна, но интернет сайтовете изобилстват от оферти. Цената на птиците е 50 лв. за бройка, а теглото им е около 8-9 килограма. Ако искате пернатото заклано, трябва да дадете още 10 лв.

Най-добрата за трапезата пуйка е 90-дневната, с тегло 6-7 кг, казват птицевъдите. Твърди се и че месото на женската в зряла възраст е по-вкусно от това на мъжкия пуяк, защото има по-малко костици. Ако обаче птиците са по-млади, няма разлика в качествата. Освен вкусно пуешкото месо е и полезно – съдържа 28% протеини и едва 2-3% мазнини.

Вирни се горе