Wikipedia пусна приложение за iPhone

Wikipedia пусна приложение за iPhone

Wikipedia пусна iPhone приложение, за да даде достъп до онлайн енциклопедията си на нарастващия брой потребителите на смартфони, съобщиха от организацията с идеална цел, която стои зад сайта – Wikimedia Foundation.

Фондацията е разработила безплатен софтуер за iPhone, наличен в онлайн магазина на Applе, предава Sydney Herald Tribune.

„Всички осъзнават, че с глобалното увеличаване на мобилните инструменти, това е начинът, по който хората черпят информация”, казва Джей Уолш, говорител на фондацията.

Намерението на компанията е да предлага обновени издания на приложението чрез каналите на Apple и след това да ги пренесе до други платформи като Palm и Android.

Сайтът на Wikipedia може да бъде отворен чрез уеб браузъри в iPhone и други свързани с интернет мобилни устройства, но страниците ще са съкратена версия на това, което е достъпно при използване на настолни компютри.

Приложението на Wikipedia за iPhones е с отворен код и е първата версия, която фондацията се надява постепенно да обогатява с принос от различни софтуерни специалисти по света, казва Уолш.

На следващ етап вероятно хората ще могат да използват смартфони, за да редактират и качват картинки или друго дигитално съдържание на сайта.

Вирни се горе