Всеки пети заем, отпуснат в България, е вече проблемен

Всеки пети заем, отпуснат в България, е вече проблемен

В края на първото полугодие лошите кредити в българската банкова система минаха фаталните 13% и са вече 13.53%. Данните са от месечната статистика на БНБ. Само три месеца по-рано делът на тези кредити бе 12.93%.

Лошите кредити са тези с просрочие над 90 дни, за които банките са длъжни да отделят в резерв 100% от невърнатата част от кредита. Заедно с преструктурираните и кредитите с по-малко от 90 просрочие делът на тези проблемни заеми още миналия месец надхвърли 20% и на практика всеки пети кредит, раздаден в България вече е проблемен.

Преди няколко седмици управителят на БНБ Иван Искров коментира, че капиталовата адекватност на банките се засилва и няма проблем те да издържат и на по-голям обем просрочени вземания. Когато кризата започна през 2009 г., много банкери коментираха, че финансовите институции у нас могат да имат проблеми едва когато лошите кредити минат 10%.

Според данните на БНБ за последните три месеца привлечените средства в банковата система са нараснали с 1.5% и в края на юни в банките е имало вече 64.304 млрд. лв. депозити. Депозитите на гражданите са 45.6% от тази сума.

Вирни се горе