Все по-малко работещи ще издържат хората в нетрудоспособна възраст

Все по-малко работещи ще издържат хората в нетрудоспособна възраст

Прогнозите сочат, че все по-малко работещи ще трябва да издържат хората в нетрудоспособна възраст, каза управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева при откриването на Втория национален форум на изследователите по стареенето в България днес в МТСП. Тя уточни, че процентът на възрастните хора в България нараства. Конференцията се организира от Центъра за изследване на населението при БАН, МТСП и Националния осигурителен институт,съобщиха от МТСП.

Към настоящия момент коефициентът на възрастовата зависимост е 27 процента и се очаква се след 50 години да достигне 67 процента, отбеляза Христина Митрева. Според НОИ мярка за преодоляването на негативните тенденции е политиката за активно стареене, която предвижда хората да работят до по-висока възраст и да излизат от пазара на труда по-късно. Основен приоритет на Националната стратегия за демографско развитие на България (2006 – 2020 г.) е преодоляването на отрицателните последици на стареенето.

По време на форума бяха представени информации за международните проекти ERA-AGE 2 и FUTURAGE, в които България участва чрез ЦИН при БАН. Бяха дискутирани националните приоритети на изследователската дейност по стареенето на базата на проведени национални консултации с учени, експерти и политици. Участниците направиха анализ на българското изследователско пространство по стареенето за периода 2005 – 2009 г. В края на конференцията бе представен сборника „Стареене и здраве”, който съдържа материали от научната конференция по темата, проведена през май 2009 г. във Варна. Дискусията завърши с приемането на заключителен документ, съдържащ предложения за бъдещи начинания в тази област.

Вирни се горе