Вредни ли са подобрителите в пилешкото месо

Вредни ли са подобрителите в пилешкото месо

Какво е качеството на българското пилешко месо. Безвредни ли са разтворите, с които се инжектира за да изглежда по – свежо и да има повече обем. Земеделското министерство днес съобщиха, че в някои случаи, особено при малките разфасовки, разтворите достигат до 30-40 процента.

При тумблирането или шприцоването на пилешкото месо, пилето или части от него минат през машина, където му се инжектират специални разтвори.

Така то става не само по – свежо и по трайно, но и с повече обем, който ние, потребителите, плащаме. Според търговците особено богати на саламура са пилешките разфасовки.

Лидия Пенева – търговец на печено пиле:

  • По принцип с цяло пиле нямаме проблеми, но когато трябва да печем разфасовки, разтворите в тях стигат до 40 %. Затова предпочитаме цели пилета.

В тези чувалчета от по 10 кг се съхраняват препаратите, с които се подготвя саламурата за пилешкото месо. То се кисне в нея или пък тя се инжектира в месото. Мнозина обаче се питат доколко безвредни са тези разтвори, с които се обработва пилешкото месо.

Специалисти от Пловдивския университет по хранителни технологии са категорични, че използваните у нас разтвори, повечето от които са внос от Европа, са близки до животинските телесни разтвори и са безвредни.

Това потвърдиха и ветеринарите. Според тях обаче проблемът е, че производителите на пилешко никъде в етикета не обявяват, че то съдържа разтвори и ни го продават като прясно месо.

Любомир Кулински – директор на Дирекция ДВСК, НВМС:

  • Лошото е, когато тези продукти, вече обработени – се продават на щандовете като прясно месо. Регламентът категорично забранява това. Прясното месо е месо, което не е претърпяло никаква обработка освен охлаждане. А тук говорим за месна заготовка. Затова и целта на проверките, които днес започнахме, целят да се види колко от производителите спазват изискванията за етикетиране.

Всъщност производителите на пилешко не обявяват на етикета, че то съдържа разтвори, защото, продавайки ни го като прясно – цената му е далеч по висока.

Изненадващо от Съюза на птицевъдите днес отказаха коментар по темата. Щели да се произнесат след приключване на съвместните проверки, които започват с ветеринарите.

Вирни се горе