Влиза в сила единната платежна сметка в НАП

Влиза в сила единната платежна сметка в НАП

От днес влиза в сила единната платежна сметка, чрез която ще се внасят данъците и осигурителните вноски в Националната агенция за приходите.

Парите, които превеждаме към НАП, вече ще покриват първо най-старото задължение, а после всички останали, и няма да имаме право на избор за къде да ги пренасочим.

Досега работодателите попълваха между 10 и 15 платежни нареждания на месец, за да внесат всички дължими данъци и осигурителни вноски. Сега това ще се случва само с едно нареждане, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров, цитиран от БНР.

“Ако имаме три задължения, едно за последния данъчен период и две други по-стари и сумата не е достатъчна да погаси трите задължения, тази сума ще погаси най-старото задължение”, посочи той.

Бъчваров уточни, че новата система няма да засегне нито здравно, нито пенсионно-осигурителните права на гражданите. Това че единната платежна сметка няма да позволява да се избира кое задължение да се плати първо, няма да важи за тези, които сами плащат здравните си вноски. Те ще подават заявления, преди да ги внесат, обясняи Боряна Георгиева, директор на дирекцията “Обслужване” в Националната агенция за приходите:

Няма еднократно подаване на това заявление да кажем в началото на годината. То трябва да се направи тогава, когато лицето реши да направи тези вноски.

Вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване също се плащат отделно и не влизат в единната сметка. От Приходната агенция обясниха, че единната платежна сметка ще спести на бизнеса близо 50 милиона лева за банкови такси, които досега гражданите и фирмите плащаха при превеждането на данъците и осигурителните вноски.

Вирни се горе