"ВиК" готви нов скок на цената на водата

 "ВиК" готви нов скок на цената на водата

Още един скок на цената на водата от 2017 г. в цялата Смолянска област планира държавният монополист “ВиК” – Смолян.

Това става ясно от публикувано в четвъртък съобщение в интернет страницата на оператора. Предвижда се от следващата година цената на водата за всички битови абонати (без оглед дали се доставя по гравитачен път или с помпи) да стане 2,28 лв. за кубик.

За потребителите на помпажна вода това означава намаление от 10 стотинки на куб. м, но за останалите абонати е скок с нови 0.40 лв. само няколко месеца след увеличението от 1 юни т. г. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри искането, 2016 г. ще остане в историята с най-голямото увеличение на цената на водата в Смолянско. От 1 юни т. г. КЕВР увеличи цената за доставка на помпажна вода с 0,17 лв., на гравитачна – с 0,28 лв., а за отвеждане вече плащаме с 3,6 стотинки по скъпо.

В бизнес плана на “ВиК” – Смолян, за периода 2017-2021 е предвидено още цената на водата да нараства всяка година с по няколко стотинки и от 2021 г. тя вече ще струва 2.40 лева.

В миналия брой “Отзвук” сравни цената на водата в Смолянско с тази в съседните области Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград, при което се установи, че “ВиК” – Смолян, доставя гравитачната вода много по-скъпо отколкото ВиК-дружествата в Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград помпажната. Днес публикуваме таблица с цената на водата в цялата страна. В момента жителите на област Смолян, която е на дъното по доходи на глава от населението, плащат една от най-високите цени за ВиК-услуги в държавата.

Вирни се горе