Великденската трапеза с 10% по-скъпа

Великденската трапеза с 10% по-скъпа

Най-голямо увеличение има при зеленчуците, но цените на яйцата и агнешкото също бележат ръст

Тази година великденската трапеза ще излезе поне с 10% по-скъпа в сравнение с миналогодишната, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-голямо увеличение има при зеленчуците, но цените на яйцата и агнешкото също бележат ръст, предаде ТВ7.

В количката слагаме стоки от първа необходимост, така че да подготвим празничен обяд за 4-членно семейство. За зеленчуци трябва да отделим поне 4 лв. Взимаме и по половин килограм сирене и кашкавал, които общо излизат 10 лв. 1,40 лв. ни струват 6 яйца. За олио, захар, брашно и ориз трябва да отделим още 6 лева. Най-скъпо обаче ни излиза агнешкото месо – 2 килограма струват близо 30 лв.

Нашият експеримент показа, че най-необходимите продукти за великденската трапеза излизат близо 50 лв. Оказва се, че хората са склонни да изхарчат и повече само, за да посрещнат достойно празника.

Инфлация на стоките има, но тя се усеща най-много в малките населени места. Това показва последното изследване на комисията по стокови борси и тържища. В столицата агнешкото варира между 12 и 15 лв., докато в Русе, например, надхвърля 16 лв.

Цените ще достигнат своя пик в събота и неделя. За да премине голямото пазаруване по-спокойно от Комисия за защита на потребителите ще следят за търговски трикове и фалшиви промоции, но съветват да внимавате за надписани стоки в касовите бонове.

Вирни се горе