Въпреки кризата българите намират пари за лаптопи и мобилни телефони

Въпреки кризата българите намират пари за лаптопи и мобилни телефони

Компютрите и мобилните телефони са стоката, която българите продължават да купуват въпреки обедняването, което причини кризата. Това потвърждават данните за търговията на дребно към края на юни, които НСИ публикува по-рано днес,пише вестник “Дневник”.

Във време, когато домакинствата харчат все повече за нещата без които не могат – храни, лекарства, горива, и за това купуват по-малко от други продукти, технологичните джаджи се оказват печелившата карта, чието потребление расте напук на инфлацията и замразените доходи.

В сравнение с юни миналата година техните продажби растат с 2.7%. Това е четвърти пореден месец, в който търговията с тези стоки расте, а темповете дори се увеличават, като според представители от бранша подемът се дължи главно на лаптопите и смартфоните.

Най-сериозно на годишна база растат оборотите с фармацевтични и медицински стоки – с 4.3%.

За сметка на това домакинствата се въздържат от покупка на битова техника, мебели и други стоки за бита. Спрямо миналия юни оборотът в този бранш е паднал с 4.5%, но в бранша това състояние продължава повече от година. Търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени също се свива – с 2.5%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 1.8%.

Вирни се горе