Вълната от фалити набира скорост

Вълната от фалити набира скорост

Броят на фирмите, които ще обявят несъстоятелност, ще се увеличава през следващите месеци, прогнозира пред агенция Фокус председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според официалната информация засега 160 фирми вече са обявени в несъстоятелност, посочи той. Фалитите на фирмите в някои отрасли могат да достигнат 20% – например в сектора на строителството, предаде expert.bg Очаквам също така да има фалити на фирми от сектора на туризма, които няма да могат да обслужват кредитите си, каза още Данев.

Той посочи, че мерките на правителството са дали резултат при поощряването на инвестициите на малките и средните предприятия с осигуряването на ресурс от 500 млн. лв. в Българската банка за развитие. Според него обаче средствата се усвояват много бавно.

Тъй като и самата среда в момента е твърде рискова, самите фирми са доста предпазливи, когато вземат нови кредити дори и от банката за развитие, независимо, че те са с ниска лихва, обясни той.

Според БСК икономиката на страната ни ще бъде засегната най-сериозно от кризата в началото на следващата година в месеците – януари и февруари. Тогава ще бъде дълбочината на кризата по време на зимата, когато ще се увеличат разходите на фирмите и на гражданите и ще се пристъпи към по-драстични мерки. Засега като че ли се ползват запасите на фирмите и натрупаните възможности, каза Данев.

Вирни се горе