Валентин Захариев заподозря, че конкуренти стоят зад искането за отнемане на концесията от "Горубсо-Мадан"

Валентин Захариев заподозря, че конкуренти стоят зад искането за отнемане на концесията от "Горубсо-Мадан"

Икономически интереси на конкуренти стоят зад искането за отнемане на концесията за рудодобив от “Горубсо-Мадан”. Това заподозря мажоритарният собственик на мините Валентин Захариев.

Вчера той подмина Мадан, но се видя с изпълнителния директор на “Горубсо” Съби Кичуков в Рудозем. Обогатителната фабрика там също е собственост на Захариев и работниците й, за разлика от колегите им в Мадан и Кърджали, не протестират и явно са се примирили със забавянето на заплатите и изплащането на само 60% от заработката.

Заради мизерните пари, които дори не получават навреме, повече от 300 миньори днес излязоха на поредния си протест в центъра на Мадан. Протестиращите отново настояха за незабавно изпращане на всички дължими възнаграждения и бяха категорични, че ще преговарят със собственика директно на площада. Захариев, естествено не прие този ултиматум и заяви, че ще действа по-цивилизовано."В случай че миньорите се върнат на работа и започнат да работят, никакви последствия няма да има, но ако продължат да отсъстват ние ще бъдем принудени да ги освободим. Може би не сега, не утре, може би след десет – петнайсет дни", заяви Захариев. По думите му, никое предприятие в отрасъла не може да издържи икономически, ако не работи и няма достатъчно и качествен добив. Той обясни забавянето на заплатите с наполовина падналото изпълнение на плана.

При план от 1200 тона концентрат, през последните три месеца в “Горубсо-Мадан” са се добивали едва 600 тона месечно. А от 2008-а година насам дружеството е с над 16 млн. лв. загуби. В момента се водят преговори за банков кредит, с който да се покрият и закъснелите заплати. Но това, според Захариев, вероятно ще е за последно.

Вирни се горе