В България да се въведе стандарт "планински продукт"

 В България да се въведе стандарт "планински продукт"

Евродепутатът Момчил Неков предложи и в България да се въведе терминът за качество “планински продукт”, какъвто вече има в четири държави от ЕС, предаде БНР.

Това бе посочено на проведения днес в Смолян Регионален дискусионен форум “Целенасочена подкрепа за планинските региони – възможности и проблеми”, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България. В дискусията участваха членовете на ЕП Владимир Уручев и Момчил Неков. На форума бяха обсъдени възможностите за насърчаване развитието на планинските райони и намаляване на последиците от демографската криза в тези обезлюдяващи области.

Момчил Неков заяви, че е внесъл свой проект за наредба, с която да се въведе терминът за качество “планински продукт”. Той се надява наредбата, по която вече има сформирана работна група, да стане факт до края на годината. Според евродепутата, национално социологическо проучване е показало, че 94 процента от българите смятат, че продуктите от планинските райони са по-вкусни, а 89 на сто вярват, че те са и по-здравословни. В проектонаредбата е предложен вариант за графично лого, с което ще бъдат обозначавани продуктите на производители от планинските райони, спазващи определени изисквания. Предвижда се да бъде създаден регистър на планинските производители. При установяване на нарушение на условията от даден производител, той ще бъде блокиран от регистъра за срок от 5 години, през които няма да може да продава стоката си с това лого.

Този незадължителен термин за качество е въведен вече в Италия, Австрия, Франция и Румъния, посочи Неков. По думите му целта е да се използва западноевропейският модел и селскостопанските стоки от планинските региони да бъдат извадени на преден план, особено в период, в който все повече се търсят автентични продукти.

Вирни се горе