Увеличава се бюджетът за строителство на ГКПП Рудозем - Ксанти с близо милион лева

Увеличава се бюджетът за строителство на ГКПП Рудозем - Ксанти с близо милион лева

Зам.-министър Деница Николова: Изграждането на граничния пункт е приоритет за нашата държава

Допълнителни 480 хил. евро ще бъдат насочени към проекта за изграждане на Гранично-контролно пропускателния пункт Рудозем – Ксанти. Това стана ясно на второто заседание на комитета за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г.“, което се проведе в Комотини, Гърция.

Зам.-министър Деница Николова, която е съ-председател на Комитета за наблюдение коментира, че решението е изключително положително за сътрудничеството между двете държави. „Изграждането на граничния пункт е приоритет за нашата държава. Имайки предвид стойността на обекта и дейостите, които го съпътстват всички допълнителни средства са добре дошли, за да реализираме проекта качествено и в срок“, заяви Николова. Според нея пункта не само ще допринесе за нови възможности за икономическо развитие на пограничните региони, но е и важен за сигурността на контекста на напрегната политическа обстановка.

Междувременно по време на заседанието областният управител на Смолян Недялко Славов, представи проекта на бъдещия граничен пункт, който ще обслужва преминаващите автомобили, тежкотоварен трафик и хора. Той също изтъкна своята благодарност за решението да се увеличат средствата по проекта.

Комитетът за наблюдение взе решение след приключването на националните съгласувателни процедури в двете държави, измененият програмен документ с включеното увеличение да бъде изпратен за одобрение в ЕК.

Вирни се горе