Унищожаването на един изцяло частен пазар в енергетиката би довело до по-високи сметки за ток след време

Унищожаването на един изцяло частен пазар в енергетиката би довело до по-високи сметки за ток след време

Приетото от Комисията по бюджет и финанси предложение за ретроактивна такса от 20% върху приходите на производителите на електроенергия от слънчеви и вятърни централи е незаконно, дискриминационно, прието непрозрачно и лобистко. Това решение противоречи на Конституцията, Европейските директиви, Насоките на Европейската комисия към държавите членки, пренебрегва препоръките от доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие, която само преди седмица понижи инвестиционния рейтинг на България заради действия на правителството ограничаващи производителите от ВЕИ, съобщиха за SmolyanNews.com от “Сдружение Зелена Енергия Родопи”.

Реално това е лобистки закон, защото се отнася само до производителите на електроенергия от слънце и вятър, а всъщност преференциалните цени за ток обхващат и биомаса, когенерации и други кондензационни производители на електроенергия.

Ретроективните законодателни промени, противоречащи на българското и европейското законодателство, ще фалират инвеститорите във фотоволтаични и вятърни електроцентрали и един работещ сектор в икономиката.

На срещите ни през последните месеци с управляващите на всички нива на държавното управление (парламент, вицепремиер, министър) ни обещаваха, че каквито и да било промени касаещи сектора, ще се правят в диалог и няма да има изненади от днес за утре. Случващото се в момента представлява точно обратното.

Начинът на приемане на решението (ако бъде прието и от Парламента) е идентичен с този, по който през септември 2012 г. беше взето решението за налагане на „цена за достъп“ на ВЕИ производителите, но е в още по-голяма степен дискриминационно и незаконно.

Вятърът и слънцето са най-чистият и наличен ток, а това означава и дългосрочно най-евтин. Факт е, че във ВЕИ сектора вече има повече заети от традиционната енергетика, както и че това е сектор с наистина големи и частни инвестиции, които не са политически “подтисници” – каквито са големите енергийни проекти.

Това дали този сектор ще фалира или не, не е важно само по себе си – освен ако няма определена ценност (докато е жив) за обществото – за околната среда, заетостта, диверсифицираната енергетика, заетостта, банките, загубата на данък печалба и ДДС, развитието на технологиите и т.н.

Фалитът не е проблем – проблемът е “победата” на старата, ретроградна и замърсяваща енергетика и унищожаването на един изцяло частен пазар – което би довело до по-високи сметки за ток след време.

Вирни се горе